Boko Haram kinnitas oma juhi Abubakar Shekau surma

Copy
Abubakar Shekau.
Abubakar Shekau. Foto: Handout

Nigeeria terrorirühmitus Boko Haram kinnitas kolmapäevases videosõnumis oma liidri Abubakar Shekau surma, kes hukkus lahingus rivaalitseva äärmusrühmituse Islamiriik võitlejatega.

Videosõnumis astus üles Boko Harami juhtivliige Bakura Modu hüüdnimega Sahaba, keda peetakse terrorirühmituse uueks juhiks.

Modu manitses lühikeses araabiakeelses pöördumises rühmituse komandöre pühale üritusele truuks jääma hoolimata nende liidri surmast.

Shekau surmast teatas kuu algupoolel pühasõdalaste relvarühmitus Islamiriigi Lääne-Aafrika Provintsi (ISWAP). Islamistide teadaande kohaselt lasi Shekau ennast õhku, sest eelistas surma vangilangemisele.

«Shekau eelistas alandustele Maa peal surmajärgseid alandusi. Ta tappis ennast pommi õhkimisega,» ütles ISWAP-i esindaja, kelle hääl meenutas asjatundjate sõnul relvarühmituse liidri Abu Musab Al-Barnawi häält.

ISWAP kirjeldas helisõnumis, kuidas ta saatis võitlejad Sambisa metsas asuva Boko Harami tugipunkti juurde, kus nad leidsid Shekau tema majas ja alustasid tulevahetust.

«Sealt ta põgenes, jooksis ja hulkus viis päeva põõsastes. Meie võitlejad aga jätkasid tema otsinguid ja jahtisid teda, kuni leidsid,» edastati teadaandes.

«Meie võitlejad kutsusid teda üles meelt parandama ja alistuma, kuid Shekau keeldus ja sooritas enesetapu. Ta oli tülikorraldaja, inimeste tagakiusaja ja hävitava mõjuga rahvajuht. Oleme nii õnnelikud,» lisati läkituses.

ISWAP lõi Boko Haramist lahku 2016. aastal, sest polnud väidetavalt rahul Shekau tegevusega, kes ründas valimatult tsiviilisikuid ning sundis naisi ja lapsi enesetaputerroristideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles