Hiina mehitatud kosmoselaev põkkus kosmosemooduliga

BNS
Copy
Hiina rakett
Hiina rakett Foto: AP/Scanpix

Kolmeliikmelise meeskonnaga Hiina kosmoselaev põkkus täna edukalt kosmosemooduliga, teatas riiklik kosmoseagentuur.

Kosmoselaev Shenzhou-12 põkkus seitse tundi pärast starti Gobi kõrbes asuvast Jiuquani kosmosekeskusest Tiangongi orbitaaljaamaga, ütles Hiina mehitatud kosmoseagentuur.

Tegemist on Hiina pikima mehitatud kosmoselennuga. Astronaudid jäävad kosmosejaama kolmeks kuuks, teevad väljumisi avakosmosesse, hooldustöid ja viivad läbi teaduseksperimente.

Kaks astronauti on osalenud varem kosmosemissioonidel, kolmas aga teeb oma esimese lennu, ütles Hiina kosmoseagentuuri mehitatud lendude asedirektor Ji Qiming päev varem ajakirjanikele.

Kosmosejaama Tianhe peamine sektsioon toimetati orbiidile 29. aprillil.

See on esimene Hiina mehitatud kosmoselend viimase viie aasta jooksul. Hiina on saatnud alates 2003. aastast kosmosesse 11 astronauti, nad kõik on olnud relvajõudude piloodid.

Kuigi seekord on meeskonnas on ainult mehed, siis osalevad tulevastel missioonidel Hiina võimuesindajate kinnitusel ka naised.

Tegu on kolmanda missiooniga üheteistkümnest, mis on kavandatud kuni selle aasta lõpuni, et ehitada jaama ning toimetada sinna meeskondi ja varustust. Jaama ülejäänud kaks moodulit toimetatakse orbiidile järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles