Austraalia seadis AstraZenecale tromboosikartuse tõttu uued piirangud

BNS
Copy
Pildil AstraZeneca vaktsiin. FOTO: Sille Annuk
Pildil AstraZeneca vaktsiin. FOTO: Sille Annuk Foto: Sille Annuk

Austraalia soovitab mitte kasutada AstraZeneca Covid-19 vaktsiini alla 60 aasta vanustele inimestele, pidurdades veelgi riigi niigi aeglast immuniseerimistempot.

Tervishoiuminister Greg Hunt märkis, et mured võimaliku trombiohu pärast tähendavad, et kõigi alla 60-aastaste puhul on Pfizer nüüd eelistatav vaktsiin.

Austraalia võimud juba piirasid AstraZeneca kasutamist aprillis vaid üle 50-aastastele, kui ilmnesid sellega seotud võimalikud trombijuhtumid.

Neljapäevane täiendav piirang kehtestati pärast seda, kui pärast vaktsineerimist tromboosi tõttu suri.

Hunt möönis, et see samm tähendab «väljakutset» riigi niigi takerdunud kaitsesüstimisele, mille raames on täielikult vaktsineeritud vaid kolm protsenti riigi 25 miljonist elanikust.

Vaktsineerimise aeglasest tempost tingitud rahulolematusega silmitsi olev valitsus määras neljapäeval üleriigilist pookimiskampaaniat juhtima relvajõudude kindralleitnandi John Freweni.

Kuid sellel sammul on ilmselt vaid marginaalne mõju, sest vastutus kaitsesüstimise pärast on suuresti langenud Austraalia osariikidele.

Austraalia on AstraZeneca vaktsiini märkimisväärselt investeerinud, rajades tehase, mis peaks kohapeal tootma 50 miljonit doosi.

Teisi vaktsiine on soetatud piiratud ulatuses ning nende tarnimisega on olnud mitmeid tõrkeid, sundides valitsust loobuma oma eesmärgist pookida kõik täiskasvanud selle aasta septembriks.

Austraalias on koroonaviiruse kohapealne levik minimaalne ning selle piirid on olnud välismaalastele suuresti suletud.

Need meetmed jäävad ilmselt ka jõusse, kuni on vaktsineeritud suur osa täiskasvanud elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles