Kreml tervitab Putini ja Bideni relvastuskontrollilubadust

Copy
Vladimir Putin ja Joe Biden Genfis.
Vladimir Putin ja Joe Biden Genfis. Foto: AP/Scanpix

Kreml tervitas täna USA ja Vene presidendi Genfi tippkohtumise lubadust pidada dialoogi strateegilise stabiilsuse ja relvastuskontrolli üle.

Vladimir Putin ja Joe Biden tegid oma esimese silmast silma kohtumise järel lühikese avalduse, milles lubati austada dialoogi tuumarelvakontrolli üle.

Bideni eelkäija Donald Trump viis Ühendriigid välja mitmest rahvusvahelisest leppest, seal hulgas Venemaaga sõlmitud keskmaa tuumajõudude (INF) lepingust.

«See on küll väga lühike tekst, aga ühisavaldus strateegilise stabiilsuse kohta tunnistab erilist vastutust, mis meie riikidel on mitte ainult oma rahva, vaid kogu maailma ees,» ütles Putini pressiesindaja Dmitri Peskov neljapäeval raadiointervjuus.

Vene asevälisminister Sergei Rjabkov ütles, et mõlema poole soov tuumasõja võimalus ära hoida oli suursaavutus.

See on Washingtoni teine samm terve mõistuse ja vastutustunde taastamise poole rahvusvahelises julgeolekus, ütles Rjabkov ajalehele Kommersant.

Esimene oli tema sõnul Bideni otsus pikendada strateegiliste tuumajõudude lepet START-3.

Uus START on viimane allesjäänud relvastuse kärpimise lepe kahe tuumariigi vahel, kelle käsutuses on üle 90 protsendi maailma tuumarelvadest.

Rjabkovi sõnul võib Venemaa ja USA dialoog strateegilise stabiilsuse üle alata juba varsti. «See on nädalate, mitte kuude küsimus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles