Medvedev sõitis usbekkide juurde sidemeid tihendama

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev surus oma Usbekistani kolleegil Islam Karimovil kätt juunis Peterburis toimunud SRÜ foorumi ajal.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev surus oma Usbekistani kolleegil Islam Karimovil kätt juunis Peterburis toimunud SRÜ foorumi ajal. Foto: AFP / Scanpix

Vene Föderatsiooni president Dmitri Mededev saabus Usbekistani visiidile, et pidada sealse liidri Islam Karimoviga läbirääkimisi majanduskoostöö üle Kesk-Aasias.


Medvedevit saadab suur ministrite, rahvasaadikute ja ärimeeste delegatsioon, vahendas

BBC News

. See on esimene presidentide kohtumine pärast Toshkenti teadet eelmisel aastal, et Usbekistan lahkub Moskva juhtimisel loodud Euraasia majandusühendusest (EurAsEC).

Usbeki-Vene suhete pöördepunktiks peetakse kolme aasta eest Andijoni linnas toimunud meeleavalduste verist mahasurumist, misjärel hakkas Karimov lääne kriitika tõttu otsima lähemaid suhteid Moskva ja Pekingiga ning lasi sulgeda USA sõjaväebaasi riigi idaosas asuvas Qarshi linnas.

Euraasia majandusühendusest lahkumise teade sügisel pani aga paljud vaatlejad arvama, et Toshkent on valmis nüüd taastama oma suhteid läänega. Venemaa on samas üks suuremaid investoreid sealses majanduses ning omab suuri osalusi nii energiasektoris, telekommunikatsioonis kui ka lennundustööstuses.

Usbekistan omakorda ekspordib enamuse seal ammutatavast gaasist Venemaale odava hinnaga, nagu seda on juba tehtud aastakümneid, ehkki hiljuti nõustus Moskva maksma ka Kesk-Aasia gaasi eest nn Euroopa hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles