Putin: Venemaa on valmis USA-ga dialoogi jätkama (3)

Copy
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: TASS/Scanpix

Moskva on valmis Washingtoniga dialoogi jätkama, kui viimane seda samuti soovib, ütles Vene president Vladimir Putin pärast kohtumist USA riigipea Joe Bideniga.

«Me oleme valmis seda dialoogi jätkama samavõrd kui Ameerika pool,» ütles Putin neljapäeval, pärast liidrite esimest silmast silma kohtumist Genfis.

Kolmapäevasel tippkohtumisel püüti lõdvendada viimastel aastatel kasvanud pingeid Moskva ja Washingtoni vahel, kelle suhted on külma sõja järgse aja suurimas madalseisus.

Putini sõnul oli kohtumine üsna sõbralik ning nad said Bideniga võtmeküsimustes teineteisest aru.

Biden on on professionaal, kellega töötades tuleb olla tähelepanelik, et midagi kahe silma vahele ei jääks, ütles Putin.

«Mis siis, et ta mõnikord midagi segi ajab.»

«Tema pressisekretär on noor, haritud, kaunis naine – ja temagi ajab pidevalt midagi segi,» lisas ta Valge Maja presisekretärile Jen Psakile viidates.

«See ei ole sellepärast, et ta oleks harimatu või halva mäluga, lihtsalt kui inimesed peavad mõnda asja kõrvaliseks, siis nad ei pööra neile nii palju tähelepanu.»

«Ameeriklaste arvates ei ole miski tähtsam kui nad ise.»

Putin ja Biden tegid üle kolme tunni kestnud jutuajamise järel lühiavalduse, milles lubati jätkata dialoogi tuumarelvakontrolli üle.

Teema on tähtis, sest Bideni eelkäija Donald Trump viis Ühendriigid välja mitmest rahvusvahelisest leppest, seal hulgas Venemaaga sõlmitud keskmaa tuumajõudude (INF) lepingust.

«See on küll väga lühike tekst, aga ühisavaldus strateegilise stabiilsuse kohta tunnistab erilist vastutust, mis meie riikidel on mitte ainult oma rahva, vaid kogu maailma ees,» ütles Putini pressiesindaja Dmitri Peskov neljapäeval raadiointervjuus.

Ehkki Genfi kohtumine oli Putini sõnul konstruktiivne, ei ole seni märke ühestki konkreetsest tulemusest peale kokkuleppe aasta algul tagasi kutsutud suursaadikute naasmise kohta.

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova ütles neljapäeval, et Vene suursaadik Anatoli Antonov pöördub Washingtoni tagasi järgmisel nädalal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles