Prantsuse prokurörid nõuavad Sarkozyle kuuekuulist vanglakaristust

BNS
Copy
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

Prantsuse prokurörid taotlesid neljapäeval ekspresident Nicolas Sarkozyle kuuekuust vanglakaristust seoses valimiskampaania rahastusreeglite rikkumisega.

Prokurörid mõistis kohtuprotsessi lõpusirgel hukka Sarkozy lähenemise oma 2012. aasta valimiskampaania rahastamisele, nõudes talle aastast vabadusekaotust, millest poole kannaks ta tingimisi. Samuti taotleti 3750 eurost rahatrahvi.

«Nicolas Sarkozy ei kahetse selgelt mitte midagi, sest ta tuli ainult ühele istungile,» ütles prokurör Vanessa Perree kohtule. «See viis mõelda endast kui seadusest ja teistest kodanikest kõrgemal olijast, on samasugune kui tema presidendikampaania ajal.»

«Kõrk suhtumine teistesse kaitsealustesse ja kohtusse peegeldab kõrki suhtumist kampaania ajal.»

Tegemist on teise kohtuprotsessiga 66-aastase ekspresidendi üle, kelle suhtes on alates presidendi puutumatuse kaotamisest algatatud hulga juurdlusi.

Märtsis sai Sarkozyst esimene Prantsuse sõjajärgne president, kellele on määratud vanglakaristus. Kohus mõistis ta korruptsiooni ja mõjuvõimuga kaubitsemise eest vangi kolmeks aastaks, neist kaks tingimisi.

Sarkozy on otsuse edasi kaevanud ja vanglasse ta tõenäoliselt ei satu, kandes aastase karistuse ära kodus elektroonilise jalavõruga.

Praegune kohtuasi puudutab 2012. aasta valimiskampaaniat, kus Sarkozy proovis kasutada USA-le omaseid suuri rahvakogunemisi ja kulutas selle korraldamiseks miljoneid, jäädes aga alla ootamatult vintskeks vastaseks osutunud sotsialistile François Hollande'ile.

Uurijate hinnangul kulutas Sarkozy esimese ja teise hääletusvooru vahel ligi 43 miljonit eurot, deklareerides ligi poole väiksema summa ehk 22,5 miljonit. Süüdistuse järgi on kampaania suhtekorraldusfirma Bygmalion ja Sarkozy partei selle varjamiseks esitanud võltsarveid.

Lisaks ekspresidendile on asjaga seoses kohtu all veel 13 isikut, keda süüdistatakse võltsarvete skeemist kasu saamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles