Hiina püüab ära hoida kompartei 100. aastapäeva peomeeleolu rikkumisi

Copy
Hiina valmistub tähistama kommunistliku partei 100. aastapäeva.
Hiina valmistub tähistama kommunistliku partei 100. aastapäeva. Foto: Ng Han Guan / AP / Scanpix

Hiina tõotab karistada karmilt kõiki, kes peaksid rikkuma tööstusõnnetuste või vägivallapuhangutega peomeeleolu enne kommunistliku partei sajanda aastapäeva suurejoonelist tähistamist 1. juulil.

Asepeaminister Liu He andis neljapäeval käsu viia läbi turvakontroll mis tahes intsidentide ennetamiseks.

«Tuleb otsustavalt takistada mitmesuguste õnnetuste juhtumist ning luua partei asutamise sajanda aastapäeva tähistamiseks ohutu ja stabiilne keskkond,» seisab valitsuse ametlikus avalduses.

Hiina keskosas Shiyani linnas sai pühapäeval gaasiplahvatuses surma vähemalt 25 inimest ja 10. juunil hukkus riigi põhjaosas Shanxi provintsis rauakaevanduse üleujutuses 13 inimest.

Kaevandusõnnetusega seoses on kinni peetud 13 inimest ja gaasiplahvatuse asjaolusid uuritakse. Selle õnnetusega seoses on võetud kinni kaheksa inimest.

«Ohutuse tagamiseks tuleb rangelt seadust täita, igasugused seaduste ja normide rikkumised karmilt maha suruda ning uurida rangelt õnnetusi ja võtta süüdlased vastutusele vastavalt seadustele ja regulatsioonidele,» lisatakse avalduses.

President Xi Jinping, kes on ka partei esimees, on otsustanud tagada, et aastapäevapidustusi ei riku ükski vahejuhtum.

Hiina on rahvusvusvahelise kogukonna kriitika tulipunktis inimõigususrikkumiste tõttu Xinjiangis, Tiibetis ja Sise-Mongoolias, demokraatiale tagasikäigu andmise pärast Hongkongis ning Taiwani sõjaga ähvardamise ja agressiivuse käitumise pärast Lõuna-Hiina merel.

Hiina majandus on koroonapandeemiast toibunud, kuid ei ole varasemat hoogu veel kätte saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles