Prantsusmaa süüdistab Venemaad Kesk-Aafrika Vabariigis võimu haaramises (1)

Copy
KAVi president Faustin-Archange Touadéra
KAVi president Faustin-Archange Touadéra Foto: CAMILLE LAFFONT / AFP / Scanpix

Prantsusmaa süüdistas reedel Venemaad Kesk-Aafrika Vabariigis võimu haaramises ja tunnistas, et selle riigi koostöö Vene palgasõduritega on sundinud Pariisi oma sõjalist toetust vähendama.

Prantsuse sõjavägi peatas kuu algul rahalise abi ja sõjalise koostöö KAV-iga, väites, et sealne valitsus on kaasosaline Prantsusmaa vastu suunatud desinformatsioonikampaanias, mida toetab Venemaa.

KAV on keskmeks lahkhelidele Vene palgasõdurite grupi Wagner rolli üle Aafrikas. Wagnerit juhiks peetakse Vene ärmieest Jevgeni Prigožinit, kes on president Vladimir Putini usaldusalune.

Vene palgasõdurid on Kesk-Aafrika Vabariigis võimu haaranud, eriti sõjalise võimu, ütles Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian telekanalile BFM TV.

«Me võitleme sellega ja see on sundinud meid rakendama meetmeid, et teatud osa oma sõjaväepersonalist ära tuua,» sõnas ta.

Le Driani sõnul on venelased koondunud KAVi presidendi Faustin-Archange Touadéra ümber ja kasutavad riigi varasid.

Endine Prantsuse koloonia KAV on olnud ebastabiilne suurema osa ajast pärast iseseisvumist 1960. aastal.

2013. aastal käivitas Prantsusmaa kolmeaastase sõjalise operatsiooni usuvägivalla peatamiseks, kuna valdavalt moslemitest koosnevad mässulised rühmitused kukutasid toonase presidendi François Bozizé.

KAV-i tihedamas suhted Moskvaga ulatuvad 2018. aastasse, mil Venemaa saatis «instruktorid» appi riigi relvajõude välja õpetama ja varustas ÜRO relvaembargos erandi saanuna neid väikerelvadega.

Eelmise aasta detsembris saatis Kreml koostööleppe alusel mitusada sõjaväelast Touadéra võimu kindlustama, sest presidenti ähvardas mässuliste pealetung.

Venemaa turvab ka isiklikult presidenti ja mõjuvõimsat riikliku julgeoleku nõunikku Valeri Zahharovi, kes on venelane.

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles 30. mail usutluses ajalehele Journal du Dimanche, et Touadéra on Wagner grupi pantvang.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles