Hongkongi Apple Daily juhte ei vabastatud kautsjoni vastu

Copy
Hongkongi demokraatiameelse ajalehe Apple Daily toetaja kohtumaja ees, näitamas hommikust väljaannet, mille kaanel on ajalehe vahistatud tegevjuht ja peatoimetaja.
Hongkongi demokraatiameelse ajalehe Apple Daily toetaja kohtumaja ees, näitamas hommikust väljaannet, mille kaanel on ajalehe vahistatud tegevjuht ja peatoimetaja. Foto: ZUMA Wire / Scanpix

Kaks Hongkongi demokraatiameelse ajalehe Apple Daily juhti, kellele esitati süüdistus julgeolekuseaduse alusel, ilmusid täna kohtusse ning võimud keeldusid neid kautsjoni vastu vabastamast.

Peatoimetaja Ryan Law ja tegevjuht Cheung Kim-hung said süüdistuse kokkumängus välisjõududega, mis seadis ohtu Hiina riikliku julgeoleku, sest leht avaldas rea artikleid, kus kutsuti politsei hinnangul üles Hiinale rahvusvaheliste sanktsioonide kehtestamisele.

Ülemkohtunik Victor So sõnul pole kohtul piisavat põhjust arvata, et süüdistatavad ei jätka riiklikku julgeolekut ohustavat tegevust. Seetõttu jäetakse nad vahi alla ning nad tulevad uuesti kohtu ette 13. augustil. Enne seda uuritakse läbi üle 40 arestitud arvuti ja 16 serverit.

Tegemist on esimese korraga, kui eelmisel aastal jõustatud Hiina julgeolekuseadust kasutatakse Hongkongi ajakirjanduses avaldatud poliitiliste vaadete ja arvamuste eest karistamiseks.

Apple Daily omanik Jimmy Lai on olnud oma kompromissitu toetusega demokraatialiikumisele juba pikka aega Pekingile pinnuks silmas.

Enam kui 500 politsenikku otsisid üleeile lehetoimetuse läbi ning viis inimest vahistati. Law ja Cheung said eile süüdistuse, ülejäänud kolm vabastati uurimise ajaks kautsjoni vastu.

«Me jätkame homme oma väljaande avaldamist,» ütles peatoimetaja asetäitja Chan Pui-man, kes sai kautsjoni vastu vabaks.

Apple Daily on olnud Hongkongi tugevaim demokraataiameelne väljaanne, kuid selle tulevik on nüüd äärmiselt ebakindel. Julgeolekuametnik John Lee nimetas ajalehte sel nädalal «kriminaalseks sündikaadiks».

Kümned ajalehe toetajad kogunesid täna hommikul kohtuhoone juurde.

«Arvan, et see, mis täna Apple Dailyga juhtus, võib lõpuks juhtuda kõigi teiste linnas ilmuvate väljaannetega,» ütles lehe kaastööline, kes palus end nimetada Theresaks.

Apple Daily miljardärist omanikule Jimmy Lai esitati mullu augustis toimunud haarangu järel samuti süüdistus riikliku julgeolekuseaduse rikkumises. Praegu kannab ta karistust kahe aasta eest Hongkongi raputanud erinevatel demokraatiameelsetel meeleavaldustel osalemise eest.

Hongkongis asuvad paljude rahvusvaheliste meediaettevõtete piirkondlikud peakorterid. Paljud neist kahtlevad, kas seal on tulevikku, koostades tegevuskavu juhuks, kui Peking oma mahasurumispoliitikaga edasi läheb.

Kui 2002. aastal oli Hongkong vabaühenduse Piirideta Ajakirjanikud hinnangul maailmas meediavabaduselt 18. kohal, siis sel aastal on ta langenud juba 80. kohale.

Mandri-Hiina on selles pingereas 180 riigi hulgas 177. kohal. Temast tagapool on üksnes Türkmenistan, Põhja-Korea ja Eritrea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles