Amnesty kutsub uurima Iraani presidendiks valitud Raisi kuritegusid

Copy
Iraani president Hassan Rouhani (vasakul) ja uueks riigipeaks valitud Ebrahim Raisi (paremal).
Iraani president Hassan Rouhani (vasakul) ja uueks riigipeaks valitud Ebrahim Raisi (paremal). Foto: Iranian Presidency / Zuma Wire / Scanpix

Iraani uueks presidendiks kuulutatud Ebrahim Raisi tegevust tuleb uurida seoses inimsusevastaste kuritegudega ja inimõiguste mahasurumisega, teatas laupäeval Amnesty International.

Amnesty kinnitusel oli Raisi nn. surmakomisjoni liige, mille tegevuse tõttu kadus jäljetult ja hukati 1988. aastal tuhandeid poliitvange. Raisi oli tol ajal Teherani prokuröri asetäitja.

Londonis baseeruv inimõigusühing leiab, et Iraani võimud on kuni siiani varjanud ohvrite ja nende surnukehade asukohti ning toonaseid tegusid tuleb käsitleda inimsusevastaste kuritegudena.

Samuti leiab Amnesty, et Raisi on juhtinud inimõiguste üha rängemat mahasurumist, töötades kahe viimase aasta jooksul Iraani kohtusüsteemi juhina.

Tema juhtimisel on meelevaldselt kinni peetud sadu rahumeelseid teisitimõtlejaid, inimõiguste kaitsjaid ja tagakiusatud vähemusgruppide liikmeid.

«Tema järelevalve all andis kohtusüsteem karistamatu voli valitsusametnikele ja julgeolekujõududele, kes vastutavad sadade meeste, naiste ja laste ebaseadusliku tapmise eest.»

Samuti vahistati 2019. aastal tuhandeid meeleavaldajaid, sajad neist kadusid ning paljudele sai osaks piinamine ja muu väärkohtlemine.

«Kutsume jätkuvalt üles uurima Ebrahim Raisit rahvusvahelise õiguse alusel seoses tema osalemisega varem toimunud ja veel kestvates kuritegudes,» ütleb Amnesty.

ÜRO inimõiguste nõukogu liikmesriigid peavad inimõiguslaste sõnul astuma konkreetseid samme, et lahendada kriis ja lõpetada Iraanis valitsev süstemaatiline süüdimatus.

Selleks tuleb luua erapooletu mehhanism, et koguda tõendeid ja analüüsida rahvusvahelise õiguse alusel kõige raskemaid Iraanis sooritatud kuritegusid, leiab Amnesty

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles