GALERII ⟩ Türgi naised protestisid Istanbuli konventsioonist lahkumise vastu

BNS
Copy

Tuhanded naised avaldasid laupäeval Istanbulis meelt Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani otsuse vastu astuda välja maailma esimesest leppest, mille eesmärk on peatada naistevastane vägivald.

Erdoğani samm märtsis astuda välja 2011. aasta Istanbuli konventsioonist tõi kaasa pahameelelaine.

Naisteõiguste rühmitused organiseerisid Istanbulis kaks suurt meeleavaldust, ühe laupäeval ja ühe 1. juulil, et survestada valitsust otsusest taganema enne selle ametlikku jõustumist samal päeval. Kuni 1. juulini on kavas veel mitmeid väiksemaid meeleavaldusi.

Istanbuli Aasia poolel toimunud meeleavaldusel osales üle tuhande naise üle kogu riigi ning kohal oli ka suur hulk politseinikke, ütles AFP ajakirjanik.

Mõned osalejad kandsid vikerkaarelippe ja teised plakateid, millel seisis: «Istanbuli konventsioon on meie».

«Meie lootus põhineb meie võitlustel, meie organisatsioonidel,» ütles Melek Ondas naiste ühenduste nõukogust, lisades, et naised saabusid Istanbuli 70 provintsist üle kogu riigi.

«Usume oma organisatsioonide tugevusse. Ja kas otsust muudetakse või ei, meie jätkame võitlust igal võimalikul viisil,» ütles ta AFP-le.

Istanbuli konventsioonile on alla kirjutanud 45 riiki ja ka Euroopa Liit. Konventsioon nõuab, et valitsused võtaksid vastu seadusi, mis on seotud süüdimõistmisega koduvägivalla eest, sealhulgas abielusisese vägistamise ja naiste suguelundite moonutamise eest.

Naisõiguste organisatsioonid süüdistavad valitsust leppest taandumises selleks, et rahustada konservatiive, kes väitsid, et konventsioon kahjustab perede ühtsust.

Konservatiivide väitel kasutas LGBT kogukond konventsioonis sisalduvaid viiteid võrdusele laiema heakskiidu saavutamiseks Türgi ühiskonnas.

Kuid Erdoğani otsuse kriitikute sõnul seab konventsioonist taganemine Türgi naised suuremasse ohtu, sest koduvägivald ja naisetapp on riigis tõsiseks probleemiks.

Mullu mõrvati 300 naist ja see arv kasvab. Inimõiguste vabaühenduse We Will Stop Femicide andmeil on tänavu Türgis tapetud juba 177 naist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles