Armeenias algasid ennetähtaegsed parlamendivalimised

Copy
Foto Armeenia parlamendivalimistelt, 20. juuni
Foto Armeenia parlamendivalimistelt, 20. juuni Foto: NAREK ALEKSANYAN/Scanpix Baltics

Armeenias avati pühapäeva hommikul valimisjaoskonnad, et leevendada ennetähtaegsete parlamendivalimistega pärast sõda Aserbaidžaaniga ühiskonnas tekkinud lõhesid. Ühe valimisjaoskonna juures toimus politsei teatel ka tulistamine.

Reformimeelne peaminister Nikol Pašinjan, kes sõjalise kaotuse tõttu Aserbaidžaanile minetas suure senisest toetusest, loodab mandaati uuendada. Tema peavastaseks on endine president Robert Kotšarjan. Kardetakse, et valimistele võivad järgneda protestid ja meeleavaldused.

Pašinjan ütles kampaania ajal, et tema partei Kodanike Kokkulepe loodab kindlustada 60-protsendilise toetuse. Küsitlused kinnitavad nii kõrge ootuse paikapidamatust.

Poliitikavaatlejate meelest on tulemust raske ennustada, sest ühelt poolt on valijad apaatseks jäänud, kuid teiselt poolt on Pašinjan ja Kotšarjan teinud kõik selleks, et rahvahulki mobiliseerida.

Lisaks Karabahhist pärit Kotšarjanile, kes oli võimul 1998–2008 on valimistules veel kaks endist riigijuhti. Kõik kolm on Pašinjaniga opositsioonis.

Mürgise ja agressiivselt lõhestava kampaania käigus vahetati solvanguid ja ähvardusi ning valimiste järel võib oodata mõlema poole valmisolekut meeleavaldusteks.

Kui 46-aastane Pašinjan vibutas miitingutel haamriga, siis temast 20 aastat vanem Kotšarjan kinnitas, et on valmis peaministriga duellil võitlema, süüdistades teda valmisolekus valimistulemusi võltsida.

Kotšarjan, kes peab Venemaa presidenti Vladimir Putinit oma sõbraks, on silmitsi korruptsioonisüüdistustega. Samuti uuritakse tema rolli enam kui kümme aastat tagasi toimunud protestide vägivaldsel laialiajamisel, mis tõi kaasa ohvreid.

Pašinjani võib seevastu kaotuse korral ees oodata tema tegevuse uurimine Karabahhi sõja ajal.

Gallupi rahvusvahelise ühingu esindaja Armeenias MPG avaldas reedel küsitlustulemused, mille järgi toetab Kotšarjani Armeenia Liitu 28,7 protsenti valijatest ning Pašinjani partei toetus on 25,2 protsenti.

Neile järgneb 10,8 protsendiga valimisliit, millega on seotud Pašinjani vastane ja ta eelkäija peaministriametis Serž Sargsjan.

Umbes 2,6 miljonit Armeenia valimisõiguslikku kodanikku valivad vähemalt 101-liikmelise parlamendi viieks aastaks proportsionaalse valimissüsteemi alusel.

Võitjaks osutub erakond või koalitsioon, kes saab üle 50 protsendi kohtadest, kusjuures neile võib valitsuse moodustamiseks määrata täiendavaid kohti.

Valimisjaoskonnad avati kell 8.00 kohaliku aja järgi ning need suletakse 12 tundi hiljem. Valimisi vaatleb Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE).

Valimisjaoskonna juures kasutati gaasipüstolit

Ararati oblasti ühe valimisjaoskonna juures toimus politsei teatel tulistamine.

Õiguskaitseorganid selgitasid, et Azatasheni külas puhkes konflikt parteide «Õitsev Armeenia» ja «Tõus» esindajate vahel, mille käigus tulistati gaasipüstolist. «Relv konfiskeeriti. Uurimine käib,» kinnitas politsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles