Endine Briti alamkoja spiiker John Bercow liitub Tööparteiga

Copy
Endine Briti alamkoja spiiker John Bercow.
Endine Briti alamkoja spiiker John Bercow. Foto: Jessica Taylor / Reuters / Scanpix

Endine Briti alamkoja spiiker John Bercow, kes sai rahvusvahelise tunnustuse Brexiti draama vahekohtunikuna, teatas pühapäeval, et lahkub valitsevast Konservatiivsest Parteist ja ühineb Tööparteiga.

Bercow oli konservatiivide parlamendiliige 12 aastat enne seda, kui ta valiti 2009. aastal neutraalset spiikrirolli täitma, vastutades esindajatekoja toimimise ja parlamendi kodukorra täitmise eest.

Ta pahandas Theresa May ja Boris Johnsoni juhitud konservatiivseid valitsusi sellega, et andis seadusandjatele võimaluse takistada kavandatavaid õigusakte Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise kohta.

Temast sai Brexiti vastaste kangelane ja Brexiti toetajate antikangelane ning maailm õppis teda tundma valjuhäälse nõude järgi korda pidada («Order!»).

Bercow'd on süüdistatud ka oma personaliliikmete tagakiusamises, kuid ta on seda eitanud. Ta astus spiikri kohalt tagasi 2019. aastal.

Bercow on tuntud kui peaminister Johnsoni terav kriitik. Ta ütles ajalehele The Observer, et Johnsoni juhtimisel muutusid konservatiivid reaktsioonilisteks, populistlikeks, natsionalistlikeks ja vahel lausa ksenofoobseteks.

«Lahendus, milleni ma jõudsin, on see, et see valitsus tuleb asendada,» ütles ta. «Reaalsuses on Tööpartei ainus vahend selle eesmärgi saavutamiseks.»

Justiitsminister Robert Buckland lükkas tagasi Bercow väite ksenofoobia kohta ning ütles, et Bercow otsus poliitilisest neutraalsusest loobuda vähendab tema poliitilist mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles