KOHALIK VAADE ⟩ Lukašenka kättemaks piiril pakub Leedule õppetunde (4)

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik, Vilnius
Copy
Leedu siseminister Agnė Bilotaitė (paremal) külastas üle-eelmisel nädalal Pabradė põgenikekeskust, kuhu on üles seatud telklinnak Valgevenest saabuvate migrantide majutamiseks.
Leedu siseminister Agnė Bilotaitė (paremal) külastas üle-eelmisel nädalal Pabradė põgenikekeskust, kuhu on üles seatud telklinnak Valgevenest saabuvate migrantide majutamiseks. Foto: Lukas Balandis / 15min.lt / Scanpix

Ryanairi lennuki kaaperdamise tõttu rahvusvahelise surve alla jäänud Aljaksandr Lukašenka režiim Valgevenes hakkas Leedut põgenikega üle ujutama mõne nädala eest, kuid nüüd on piirikriis toonud ilmsiks nii ettenägematud tagajärjed kui ka võimalused.

Rahvasuus leviva jutu järgi loodi Dieveniškėse sopistus – 207-ruutkilomeetrine maakitsus Ida-Leedus, mis ulatub Valgevenest ümbritsetuna umbes 30 kilomeetri sügavusele naaberriigi sisse – 1939. aastal, kui Jossif Stalin asetas oma piibu kaardile, mida ta tahtis ümber joonistada. Keegi ei julgenud väidetavalt piipu liigutada ning nii antigi selle otsa alla jäänud väike maalapp Leedule.

Veel hiljuti oli Dieveniškės peamiselt tuntud ilusa looduse poolest. Kõigest pooletunnise autosõidu kaugusel Vilniusest asuv kant on ürgmetsa ja tuhande aasta vanuste tammepuudega oaas. Viimase paari nädalaga on Dieveniškėses aga ületanud piiri sajad ebakorrapäraselt saabunud migrandid. Piirivalvuritest, sõjaväelastest ja teiste julgeolekuasutuste töötajatest moodustatud segapatrullid üritavad kontrollida iga mööduvat autot.

Põgenikud, kelle on tahtlikult teele saatnud Lukašenka režiim, on peamiselt pärit Iraagist ja Süüriast.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles