USA valmistab ette uusi Vene-sanktsioone seoses Navalnõi juhtumiga (1)

Copy
President Joe Bideni riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan
President Joe Bideni riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan Foto: Patrick Semansky/Scanpix Baltics

USA valmistab ette uusi sanktsioone Venemaa vastu seoses Aleksei Navalnõi mürgitamise juhtumiga, milles opositsionäär süüdistab Kremlit, teatas pühapäeval president Joe Bideni riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan uudistekanalile CNN.

Navalnõi võeti kinni jaanuaris, kui ta naasis Venemaale pärast pikka ravi seoses närvimürgirünnakuga.

«Me oleme kehtestanud Venemaale sanktsioone Aleksei Navalnõi mürgitamise eest. Me koondasime Euroopa liitlasi ühises jõupingutuses kehtestada Venemaale kulud keemilise aine kasutamise eest ühe nende kodaniku vastu Venemaa territooriumil,» ütles Sullivan.

USA kehtestas märtsis sanktsioonid Vene föderaalse julgeolekuteenistuse FSB direktorile, leides, et eriteenistus korraldas Navalnõi mürgitamise.

«Me valmistame ette veel üht sanktsioonide paketti, et rakendada seda selles juhtumis,» ütles Sullivan CNNile.

USA võimalikud uued Venemaa-sanktsioonid saavad kindlasti vastuse, ütles pühapäeval Vene välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova.

Ta kommenteeris nii USA presidendi Joe Bideni riikliku julgeoleku nõuniku Jake Sullivani teadet, et Washington on valmistamas ette uut sanktsioonide paketti seoses Kremli-kriitiku Aleksei Navalnõi mürgitamise juhtumiga.

Diplomaatilised suhted Moskva ja Washingtoni vahel peaaegu katkesid pärast president Joe Bideni ametisseastumist jaanuaris.

Pärast seda, kui Biden võrdles Putinit «tapjaga», kutsus Venemaa oma suursaadiku Anatoli Antonovi Washingtonist tagasi ja soovitas USA suursaadikul John Sullivanil samuti kodumaale tagasi sõita.

Sel nädalal pidasid Putin ja Biden Šveitsis Genfis tippkohtumise, kus muu hulgas leppisid kokku suursaadikute naasmises.

Pühapäeval lendas Venemaa suursaadik Antonov tagasi Washingtoni.

Putini sõnul on Moskva valmis jätkama dialoogi samas mahus kui USA.

Sullivani sõnul kulub aga pool aastat kuni aasta, et saada selgust, kas USA administratsioonil on võimalik luua strateegilist dialoogi Venemaaga.

Julgeolekunõuniku hinnangul on raske ette kujutada, et Venemaaga on võimalik sõbraks saada, kuid täiesti reaalne on USAle mittevajaliku eskaleerumise ohu vähendamine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles