Le Peni erakond võib Prantsuse kohalikel valimistel teha hea tulemuse

Copy
Prantsuse paremäärmusliku erakonna Rassemblement National (RN) liider ja parlamendisaadik Marine Le Pen.
Prantsuse paremäärmusliku erakonna Rassemblement National (RN) liider ja parlamendisaadik Marine Le Pen. Foto: FRANCOIS GREUEZ/SIPA / Scanpix

Prantsusmaal peeti pühapäeval kohalike valimiste esimene voor, mille tulemusel võib võita hääli Marine Le Peni paremäärmuslik erakond ning liikuda selle tulemusel lähemale peavoolu poliitikale.

Hääletusel valitakse kohaliku omavalitsuse liikmed Prantsusmaa 13 regioonile ja 96 departemangule ning arvatavalt võidab Le Peni erakond Rassemblement National (RN) valimised esimest korda vähemalt ühes uues regioonis.

Le Pen ise ei kandideeri, kuid teeb tugevat valimiskampaaniat enne järgmisel aastal toimuvaid presidendivalimisi, millest võib arvamusküsitluste põhjal saada lõpuks tihe rebimine tema ja president Emmanuel Macroni vahel.

«Talle (Le Penile) oleks tore ja tekitaks ka pöördemomendi presidendivalimiste eelses kampaanias, kui RN võidaks ühe regiooni,» ütles AFP-le Stéphane Zumsteeg uuringufirmast Ipsos.

Paremäärmuslikud poliitikud juhivad juba praegu käputäit linnu. Kuid juhtida regiooni, mille eelarve on miljardites eurodes ning võimaldaks hallata koole, transporti ja majandusarengut, see annaks analüütikute sõnul RNile selle legitiimsuse, mida erakond soovib.

Üks võimalikke kohti valimiste võitmiseks on Provence-Alpes-Côte d'Azuri regioon, kus asuvad sellised linnad nagu Marseille, Saint-Tropez ja Cannes, ning erakonna käilakujuks on endine minister Thierry Mariani, kes vabariiklaste juurest RNi üle kolis.

Hääletamine algas kohaliku aja järgi kell 8.00 ja valimisjaoskonnad suletakse kella 18.00 ja 20.00 vahel.

Valimised toimuvad kahel järjestikusel pühapäeval, hääletuste teine voor korraldatakse vajadusel 27. juunil, juhul kui esimeses voorus ei saa erakonnad üle 50 protsendi häältest.

Analüütikute sõnul mõjutavad hääletustulemusi paljudes kohtades kohalik dünaamika ja suur hääletamata jätjate arv, mis annavad suuna ka 2022. aasta presidendi- ja parlamendivalimistel toimuva kohta.

Kohalike valimiste tulemused mõjutavad järgnevate nädalate sündmusi, näidates Le Peni võimu ja ka Macroni jõuetu La République En Marche (LREM) erakonna seisu.

«Need valimised pole võimuerakonna jaoks kunagi head. Saad alati vastu pükse,» ütles AFPle möödunud kuul üks ministritest.

Valimistulemuste ennustamine on keeruline kahetasandilise valimissüsteemi ja taktikalise hääletuse mõju tõttu, mille tulemusel koondavad põhivoolu kuuluvad parteid jõud, et paremäärmuslased võimult eemal hoida.

Eelmisel nädalal läbi viidud uuringufirmade Ipsos ja Sopra Steria arvamusküsitluses juhtisid RNi kandidaadid esimeses voorus 13 regioonist kuues, mis tähendab, et pühapäeva õhtul saabuvad valimistulemused võivad tähendada erakonnale ülekaalukat häälteenamust.

Kuid RNi vastase taktikalise hääletamise tõttu võivad nad jääda ilma kõigist teise vooru häältest, nagu juhtus ka eelmistel valimistel 2015. aastal.

Võimalik kuni 60 protsendi suurune valimistelt kõrvale jääjate arv on samuti oluline tegur. Enamikes valimisjaoskondades on seni olnud väga vaikne.

Kekspäevaks oli hääletamas käinud vaid 12 protsenti registreeritud valijatest, sest paljud pered naudivad päikselist ilma ja koroonapiirangute hiljutist leevendamist.

«Mida rohkem inimesi valimistel ei hääleta, seda rohkem võidavad sellest poliitilise skaala äärealad,» ütles Pariisi Sorbonne'i ülikooli politoloog Pierre Lefébure.

Vasakpoolse Jean Jaurès' sihtasutuse avaliku arvamuse ekspert Antoine Bristielle usub, et hääletus on tõenäoliselt järjekordne samm paremäärmuslaste normaliseerimisel.

«Asi pole mitte selles, et RNi ideed oleks Prantsuse ühiskonnas populaarsemad või omaksvõetud,» ütles ta AFPle. «Asi on selles, et erakond ei hirmuta enam inimesi piisavalt, et käivitada vastuseisu lainet.»

Hääletajad suhtuvad üsna ükskõikselt mitmetesse skandaalidesse, millesse on segatud vähemalt pool tosinat RNi kandidaati minevikus tehtud rassistlike- või antisemiitlike kommentaaride või kuriteoregistri tõttu.

Hääletus on oluline ka paremtsentristlikule presidendikandidaadile Xavier Bertrandile, kes on Hauts-de-France regiooni juht, ja Valérie Pécresse'ile, kes juhib Pariisi regiooni. Nad mõlemad soovivad saada tagasi valituks.

Valimistel võib rohkem hääli saada ka roheliste EELV partei, millel läks hästi ka mullu toimunud kohalikel valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles