Põlissoomlaste esimees Jussi Halla-aho astub augustis tagasi

Copy
Jussi Halla-aho.
Jussi Halla-aho. Foto: Imago/ScanPix

Soome rahvuskonservatiivse erakonna Põlissoomlased juht Jussi Halla-aho astub augustis tagasi ega kandideeri Seinäjoel toimuval suurkogul uuesti partei esimeheks.

Põlissoomlased andsid täna pressikonverentsi, kus Halla-aho uudise teatavaks tegi, ning lisaks avaldas erakond info ka oma Twitteri kontol.

«See on mulle emotsionaalne hetk, kuigi mitte esimene ja ainus selle nelja aasta jooksul,» ütles ta.

Halla-aho ei põhjendanud oma otsust, mis põhineb pikal kaalumisel.

«Oleksin rõõmus, kui saaksin olla täiesti avatud, kuid täielik avatus on luksus, mida ma endale lubada ei saa. Kõike, mida ütlen, võidakse kasutada minu ja põlissoomlaste vastu,» ütles ta.

Erakond on olnud märkimisväärne jõud Soome poliitikas juba kümnendi, kuid Halla-aho parteijuhiks asumisega 2017. aastal loobusid Põlissoomlased oma mõõdukamast euroskeptilisest agendast paremradikaalsema ja rahvuslikuma kasuks.

Nad võitsid rekordilise häältesaagiga 2019. aasta üldvalimised, kuid erakond peaminister Sanna Marini vasaktsentristliku koalitsiooni hääleka kriitikuna opositsioonis

«Kõigile ei meeldi see lahendus, vähemalt mitte kohe,» tõdes Halla-aho.

«Neile teatan, et ei tee seda, ega ka ühtegi teist otsust kergekäeliselt, ega tujude ajel, vaid pärast pikka ja põhjalikku kaalumist. See on kõige õigem otsus, mida teha suutsin. Mu kohustus erakonna heaolu valvurina on teha õigeid otsuseid, mitte kergeid või meeldivaid otsuseid.»

Halla-aho ütles, et otsus tuli pärast pikka ja põhjalikku kaalumist. Otsuse langetamise täpset aega ja kohta ta öelda ei osanud, kuid tema lähiring kuulis sellest juba aasta eest. Partei juhatus ja parlamendifraktsioon kuulsid sellest pärast kohalikke valimisi.

Halla-aho ütles, et jätkab sellega, mida on teinud viimase kümne aasta jooksul, ehk «tegutseb oma parimal moel soomlaste ja parema Soome nimel seadusandjana ja Helsingi linnavolikogu liikmena».

«Olen valmis andma uuele juhatusele mis tahes abi ja nõu, kui seda küsitakse ja soovitakse,» ütles ta.

Juunis peetud kohalikel valimistel sai Hallo-aho Helsingis 18 500 häält ehk rohkem kui ükski teine kandidaat, ehkki tema erakord ei saanud piisavalt hääli linnapeakoha konservatiividelt võitmiseks.

Hallo-aho ajal on Põlissoomlased lubanud viia asüülitaotlejate vastuvõtmise peaaegu nulli, samuti on parteiliikmed kurtnud teiste erakondade «kliimahüsteeria» üle ja olnud vastu EL-i koroonaviiruse taastefondi panustamisele.

Partei uus esimees valitakse augustis peetaval kongressil. Halla-aho väljendas lootust, et seal kandideerivad nii need, kelle arust on partei praegune liin õige, kui need, kes tahavad seda muuta.

50-aastane endine eurosaadik Halla-aho õppis Helsingi ülikoolis vene filoloogiat. Enne poliitikukarjääri õpetas ta seal vanaslaavi keelt.

Ehkki avalikes esinemistes on Halla-aho tagasihoidlik, on ta tuntud käredate kirjatükkide poolest, kus ta kritiseerib immigratsiooni ja islamit.

Soome kõrgem kohus jättis 2012. aastal jõusse tema süüdimõistmise etnilise viha õhutamise eest seoses 2008. aasta blogipostitusega, kus ta sarjas islamit ja väitis, et somaallased elavad maksumaksja rahast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles