EL-i välisministrid kiitsid heaks majandussanktsioonid Valgevenele

Copy
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja pildil EL-i laienemisvoliniku Oliver Varhelyiga.
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja pildil EL-i laienemisvoliniku Oliver Varhelyiga. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Liidu välisministrid kiitsid täna heaks sanktsioonid Valgevene kesksete majandusharude vastu, ütlesid diplomaadid.

Sanktsioonidega võetakse sihikule president Aleksandr Lukašenko režiimi suuremad tuluallikad: väetise eksport, tubakatööstus, nafta- ja naftakeemiakaubad ning finantssektor.

Meetmed hõlmavad ka relvaembargo karmistamist ja jälgimisvarustuse müügikeeldu Valgevenele. Ametnike sõnul võetakse meetmed ametlikult vastu lähipäevil.

Ministrid andsid ka ametliku heakskiidu 86 ametiisiku ja üksuse lisamisele sanktsiooninimekirja.

Seitse neist isikutest on otseselt seotud Ryanairi lennuki maanduma sundimisega, ülejäänuid karistatakse seoses opositsiooni mahasurumisega, ütlesid diplomaadid.

«Me jätkame järjekindlalt Lukašenkole ja tema režiimile sanktsioonide kehtestamist. Me ei kehtesta sanktsioone enam ainult isikutele, vaid ka sektoripõhiselt,» ütles Saksa välisminister Heiko Maas kohtumise eel.

«Sel viisil tahame panustada selle režiimi rahastusallikate kokkukuivatamisse.»

EL-i välispoliitikajuhi Josep Borrelli sõnul peaks sanktsioonid lõpliku heakskiidu saama sel nädalal bloki juhtide tippkohtumisel Brüsselis

«Sanktsioonid on viis surve avaldamiseks Valgevene valitsusele,» ütles Borrell. «Me teeme Valgevene majandusele kõvasti haiget.»

Lukašenko vallandas rahvusvahelise pahameeletormi kui Ryanairi Ateena-Vilniuse lend sunniti 23. mail hävitaja saatel Minskis maanduma. Valgevene võimud vahistasid pardal olnud teisitimõtlejast ajakirjaniku Raman Pratasevitši ja tema tüdruksõbra Sofia Sapega.

Mullu kehtestas EL seoses opositsiooni meeleavalduste mahasurumisega sanktsioonid 88 Valgevene ametiisikule, nende seas Lukašenkole ja tema pojale.

Lukašenko, kes on riiki valitsenud 1994. aastast, on välissurvet oma liitlase Venemaa toel tõrjunud.

Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis ütles, et tõstatab oma EL-i kolleegidega ka Valgevenest lähtuva järsu rände kasvu küsimuse.

Landsbergis süüdistas Valgevene võime migrantide suunamises Leetu, et karistada oma naaberriiki sanktsioonide eestvedamise eest.

Ta hoiatas, et rändevool võib sanktsioonide heakskiitmise järel kasvada ja Leedu võib vajada selle ohjeldamisel teiste Euroopa riikide abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles