ÜLEVAADE Hiina kasutab Uue Siiditee ehitamiseks orjatööd

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Töölised mullu Vientiane’is Uue Siiditee osaks oleva Hiina-Laose raudtee rajamist alustamas.
Töölised mullu Vientiane’is Uue Siiditee osaks oleva Hiina-Laose raudtee rajamist alustamas. Foto: Shen Bohan / Imago Images / Scanpix

Hiina riiklikke ettevõtteid süüdistatakse president Xi Jinpingi algatatud Uue Siiditee projekti ehitusobjektidel töötajate väärkohtlemises, teistele firmadele edasi müümises, ühiselamutesse lukustamises ja palga maksmata jätmises.

Indoneesias Konawe piirkonnas Delongi metallurgiatehast ehitanud Ding, kes ei soovinud ohutuskaalutlustel The Washington Postile oma eesnime öelda, kirjeldas, kuidas ta lukustati 16-ruutmeetrisesse tööliste ühiselamusse, mille sissepääsu valvas turvamees.

Hiinast Henani provintsist pärit 40-aastane mees meenutas, et isegi kui koroonaviirus mullu novembris tööliste seas levis ja tal endalgi kõrge palavik tekkis, ei tohtinud ta arstiabi saamiseks ehitusobjektilt lahkuda ning pidi tööd jätkama.

Selle aasta alguses suutis Ding ühiselamu aknalt plasttrellid eemaldada ja tuttava abiga objektilt põgeneda. «See oli nagu teekond põrgusse ja tagasi,» ütles ta. «Mu ainuke võimalus oli põgeneda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles