Valgevene opositsiooniliider tervitas uusi sanktsioone režiimile

Copy
Svjatlana Tsihhanovskaja.
Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: JOHANNA GERON / POOL

Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja tervitas esmaspäeval lääneriikide koordineeritud uusi sanktsioone president Aleksandr Lukašenko režiimile.

USA kehtestas esmaspäeval koordineeritult Euroopa Liidu ja Suurbritanniaga sanktsioonid kümnetele Valgevene ametiisikutele. Sanktsioonid on seotud Ryanairi lennuki maanduma sundimisega Minskis. Euroopa Liidu välisministrid kiitsid ühtlasi heaks sanktsioonid Valgevene kesksete majandusharude vastu.

Sanktsioonidega võetakse sihikule Lukašenko režiimi suuremad tuluallikad ehk väetise eksport, tubakatööstus, nafta- ja naftakeemiakaubad ning finantssektor. Meetmed hõlmavad ka relvaembargo karmistamist ja jälgimisvarustuse müügikeeldu Valgevenele.

«See on selge sõnum režiimile, et me jätkame koostööd inimõiguste eest ning vägivalla ja seadusetuse vastu,» ütles Tsihhanovskaja Brüsselis uudisteagentuurile AFP antud intervjuus.

«Sanktsioonid on ühtsena võimsamad,» lisas opositsiooniliider.

Tsihhanovskaja avaldas lootust, et enneolematu suunatud sanktsioonide nimekiri mõjutab režiimi ja see peab otsima võimalusi kodanikuühiskonnaga dialoogi pidamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles