Hispaania valitsus andis armu üheksale vangistatud Kataloonia liidrile

Copy
Hispaania valitsuse istung, kus kiideti heaks ka armuandmine üheksale vangistatud Kataloonia liidrile.
Hispaania valitsuse istung, kus kiideti heaks ka armuandmine üheksale vangistatud Kataloonia liidrile. Foto: BORJA PUIG DE LA BELLACASA / Scanpix

Hispaania valitsus andis teisipäeval armu üheksale Kataloonia liidrile, kes vangistati seoses 2017. aasta ebaõnnestunud iseseisvuspüüdlusega.

Peaminister Pedro Sáncheze kantselei teatas Twitteris, et valitsus kiitis vangimõistetutele armuandmise heaks.

Tegemist on Hispaania keskvalitsuse ilmse sooviga lahendada poliitiline ummikseis riigi rikka kirdeosaga.

«Selle sammuga tahame avada uue dialoogi ja leppimise ajastu ning tehak korraga lõpp kõigele lõhestavale ja vastasseisule,» ütles Sánchez.

Kuigi üheksa Kataloonia liidri vabastamise aeg ei ole täpselt teada, teevad kohtuvõimud tööd, et kõik vajalikud sammud kiiresti lõpule viia, edastas meedia.

Iseseisvusmeelsete juhid mõisteti vangi seoses 2017. aasta oktoobris korraldatud keelatud rahvahääletusega, mis tõi kaasa Hispaania viimaste aastakümnete rängima poliitilise kriisi.

Mitu Kataloonia juhti pages välismaale, kuid 12 võeti kinni ja mõisteti vangi, kolm neljandikku neist 9-13 aastaks.

Sáncheze sõnul loodab tema valitsus, et armuandmine sillutab tee leppimisele, kuid Hispaania parempoolne opositsioon on juba rünnanud seda otsust.

Separatistid on samuti armuandmist tauninud, öeldes, et see on vaid poliitiline trikk. Nad nõuavad täielikku amnestiat, mis lubaks kodumaale naasta ka neil, kes välisriikidesse pagesid.

Analüütikud hoiatavad, et tegemist on riskantse poliitilise mänguga, mis võib aidata pingeid leevendada, kuid ei lahenda aastaid kestnud kriisi, mis on jätnud Kataloonia sügavalt lõhestatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles