USA hõivas mitmeid Iraani riigimeedia veebilehti (1)

Copy
Ekraanitõmmis USA hõivatud Iraani Press TV veebilehelt.
Ekraanitõmmis USA hõivatud Iraani Press TV veebilehelt. Foto: AFP/SCANPIX

USA õiguskaitseasutused hõivasid kolmekümne kolme Iraani riigi kontrollitava meediaettevõtte veebilehed, aga ka kolm Iraagi rühmituse Kata'ib Hizbollah lehte, mis kasutasid sanktsioonirežiimi rikkudes USA domeene.

Iraani juhtivate meediakanalite Press TV ja Al-Alam veebilehtede külastajad leidsid eest leheküljepikkuse avalduse, et Ühendriikide valitsus on võtnud need oma kontrolli alla, ning viidet USA sanktsiooniseadusele koos Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) ja USA kaubandusministeeriumi pitseritega.

Sama pilt avanes Jeemeni huthide TV-kanali Al-Masirah kodulehel. Tõsi küll Al-Masirah lõi kiiresti uue veebilehe, vahetades .net domeeni .comi vastu.

Kõik 33 veebilehte kuulusid Iraani islamiraadio ja televisiooni liidule (IRTVU), mida omakorda kontrollib Iraani revolutsioonikaardi eliitüksus Quds. Nii IRTVU kui Quds on USA sanktsiooninimistus, mistõttu on ameeriklastel ja USA ettevõtetel ebaseaduslik nende või nende tütarettevõtetega äri ajada.

Iraagi rühmitus Kata'ib Hizbollah, millel on tihedad sidemed Teheraniga, on aga ametlikult terroristlikuks kuulutatud.

Al-Alami vahetu emaettevõte, Iraani Islamivabariigi ringhääling (IRIB) teatas, et ameeriklased on hõivanud teisigi saite, teiste seas palestiinlaste juhitava ringhäälingu ning araabiakeelse usu- ja kultuurikanali.

IRIB süüdistas Ühendriike meediavabaduse allasurumises ning jõudude ühendamises Iisraeli ja Saudi Araabiaga, et tõkestada «vastupanumeelseid meediaväljaandeid, mis paljastavad USA kuritegusid regioonis».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles