Kimi õde: Ühendriikidel on dialoogi suhtes Põhja-Koreaga valed ootused (1)

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja tema mõjukas õde Kim Yo-jong.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja tema mõjukas õde Kim Yo-jong. Foto: STR / AFP / Scanpix

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni mõjuvõimas õde ütles teisipäeval, et Washingtonil on «valed» ootused dialooogi suhtes Pyongyangiga, ning teda ootab pettumus, kirjutas riigimeedia.

Valge Maja lubas oma viimases strateegiaülevaates Põhja-Korea suhtes praktilist, mõõdetud lähenemist – sealhulgas diplomaatilisi jõupingutusi, et veenda seda oma tuuma- ja raketiprogrammist loobuma.

Põhja-Korea kõneluste eest vastutav USA diplomaat Sung Kim, kes viibib viiepäevasel visiidil Soulis, rõhutas esmaspäeval, et Washington on valmis Pyongyangi esindajatega kohtuma ükskõik kus, ükskõik millal ja ilma eeltingimusteta.

Kuid oma venna võtmenõunik Kim Yo-jong näis tõrjuvat igasuguse väljavaate kõneluste taasalustamiseks lähitulevikus, öeldes, et Ühendriigid tahavad endale asja mugavaks teha.

Washington hellitab lootusi «valel viisil», mis võib paisata neid suurde pettumusse, lisas ta avalduses, mille edastas ametlik uudisteagentuur KCNA.

Joe Bideni valimise järel USA presidendiks on need kaks riiki pärast Donald Trumpi tormilist diplomaatiat ning kolme ajaloolist, kuid tulemusteta tippkohtumist, jäänud äraootavale positsioonile.

Kim Jong Un ütles eelmisel nädalal, et Pyongyang peab valmistuma nii «dialoogiks kui vastasseisuks» Washingtoniga – kuid pani seejuures erilise rõhu viimasele.

Nädalavahetusel tunnistas Põhi, et on taas silmitsi toidukriisiga.

Koroonaviiruse pandeemia eest kaitsmiseks on riik end isoleerinud ja seetõttu on kaubavahetus Pekingiga – selle majanduslik päästerõngas – aeglustunud, samal ajal kui kogu rahvusvaheline humanitaarabi peab toime tulema rangete piirangutega.

«Kim Yo-jongi märkused ei ole muutnud meie vaadet diplomaatiale,» lausus USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price.

«Me oleme jätkuvalt valmis läbi rääkima KRDVga, et tegelda selle tuumaprogrammist lähtuva väljakutsega.»

Price'i sõnul loodab USA Põhja-Korealt kõnelustepakkumisele positiivset vastust.

«Kordan, meie poliitika ei ole suunatud vaenulikkusele. See on suunatud lahendustele. Ja lõpuks on see seotud Korea poolsaare täielikult tuumarelvavabaks muutmisele,» lisas pressiesindaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles