Leht: Khashoggi tapnud eriüksuslased said väljaõppe USAs

Copy
Saudi dissident ja ajakirjanik Jamal Khashoggi.
Saudi dissident ja ajakirjanik Jamal Khashoggi. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Saudi Araabia ajakirjaniku Jamal Khashoggi 2018. aastal tapnud löögirühma neli liiget said paramilitaarse väljaõppe Ühendriikides, USA välisministeeriumi heakskiidul, vahendas teisipäeval ajaleht New York Times.

Khashoggi, kes elas USAs ja kirjutas Washington Posti jaoks, oli Saudi võimude kriitik. Ta tapeti 2018. aasta 2. oktoobril Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis.

Tema tapnud löögirühma neli liiget said väljaõppe Ameerika erajulgeolekufirmalt Tier 1 Group. Heakskiidu väljaõppele andis president Barack Obama valitsus 2014. aastal.

Väljaõppe andmine kestis vähemalt kuni Donald Trumpi ametiaja alguseni, kirjutas leht.

Leht viitas dokumendile, mille edastas Trumpi valitsusele Tier 1 Groupi emafirma Cerberus Capital Managementi juhtivtöötaja, kes kandideeris kõrgele ametipostile Pentagonis.

Louis Bremer kinnitas kirjalikus tunnistuses, et Tier 1 Group pakkus Saudi agentidele väljaõpet, kuid rõhutas, et väljaõppes keskenduti kaitsele ja see ei olnud seotud nende hilisemate jõhkrate tegudeg».

Bremeri sõnul said neli löögirühma liiget väljaõppe 2017. aastal, kaks neist olid osalenud varasemal kursusel, mis kestis 2014. aasta oktoobrist 2015. aasta jaanuarini.

USA avaldas veebruaris raporti, mille järgi kuulusid Khashoggi tapnud löögirühma seitse liiget eriüksusesse, mille ülesanne oli kroonprints Mohammed bin Salmani kaitsmine.

New York Times ei täpsustanud, kas neli USAs väljaõppe saanud agenti kuulusid samuti sellesse eriüksusesse.

Tapetud ja konsulaadis tükeldatud ajakirjaniku säilmeid ei ole senini leitud. Ar-Riyadi väitel viisid agendid tapmise läbi üksi tegutsedes.

Saudi Araabias korraldati juhtunuga seoses ka kohtuprotsess, kus mõisteti kolm inimest surma ja kolm vangi. Surmanuhtlused on praeguseks tühistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles