Brasiilia kongressi ees puhkesid kokkupõrked põliselanike ja politsei vahel

Copy
Brasiilia kongressi ees puhkesid kokkupõrked põliselanike ja politsei vahel.
Brasiilia kongressi ees puhkesid kokkupõrked põliselanike ja politsei vahel. Foto: Eraldo Peres / AP / Scanpix

Brasiilia kongressi ees puhkesid teisipäeval kokkupõrked vibudega relvastatud põliselanike ja politsei vahel, mille tõttu peatati arutelu vastuolulise maareformi eelnõu üle.

Aktivistide sõnul toimetati kaks põliselanikku raskete vigastuste tõttu haiglasse ja veel umbes kümme said kergemaid vigastusi. Kannatada said ka kolm politseinikku, keda tabasid nooled.

Kongressi pressiteenistuse teatel proovisid umbes 500 meeleavaldajat tungida kongressihoonesse ja politsei kasutas nende tõrjumiseks pisargaasi, šokigranaate ja pipragaasi.

Meeleavalduse korraldajate sõnul oli sündmus rahumeelne, kuid politsei surus selle jõhkralt maha.

Sotsiaalmeediasse postitatud videodel on näha traditsioonilistes rõivastes ja kehamaalingutega põliselanikke jooksmas, karjumas ja vedamas läbi pisargaasi pilvede vigastada saanud meest.

«Tänane päev on protestiõiguse ja demokraatia jaoks murettekitav,» ütles seadusandja Joenia Wapichana, kes on Brasiilia esimene põliselanikust kongresmen.

Sündmuste tõttu peatati parlamendi alamkojas eelnõu «PL 490» lugemine. Eelnõuga tahetakse muuta regulatsioone, millega eraldati põliselanikele kaitstud maad.

Aktivistide sõnul sillutab seaduseelnõu tee kaevandamiseks, hüdroelektrijaamadeks ja teedeehituseks maadel, mis olid varem kaitse all.

Paremäärmuslasest president Jair Bolsonaro on proovinud selliseid maid arenduseks avada alates ametisse asumisest 2019. aastal.

Kriitikute sõnul kiirendaks see Amazonase vihmametsa raadamist, hoogustades seeläbi ka kliimamuutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles