Minister: Briti kodanikel on Brexiti järel Euroopa Liidus raske

Copy
Briti siseminister Priti Patel  ja peaminister Boris Johnson.
Briti siseminister Priti Patel ja peaminister Boris Johnson. Foto: POOL New / REUTERS / Scanpix

Osadel Euroopa Liidus elavatel brittidel on tekkinud raskusi hüvitistele, teenustele ja töökohtadele ligipääsemisega, kurtis siseminister Priti Patel kolmapäeval, Brexiti-referendumi viiendal aastapäeval.

Patel süüdistas Daily Telegraphis avaldatud arvamusloos ELi riike brittide ebaõiglases kohtlemises. Viis aastat tagasi otsustasid 51 protsenti brittidest Euroopa Liidust lahkumise kasuks.

Siseministri sõnul «on olnud hulga teateid juhtumitest, kus ÜK kodanikel palutakse EL-is esitada elamislubasid, mida neil ei ole vaja, ja kus neil takistatakse ligipääsemist hüvitistele ja teenustele, samuti on neil raskusi õigusega tööd teha».

Lisaks osutas siseminister, et Briti kodanikel on esinenud probleeme Euroopa Liitu reisimisega.

«Oleks ainult õige, et EL täidab oma kohustusi kodanike õiguste osas, täpselt nagu ÜK on teinud seda ELi kodanike jaoks ÜKs,» ütles Patel.

Minister kiitis, et Suurbritannia elamislubade programm Euroopa Liidu kodanike jaoks, mis loodi 2019. aasta märtsis, on väga helde.

Võrdluseks tõi ta mitme Euroopa Liidu riigi sarnased programmid, mille alusel antakse Briti kodanikele elamisluba aastaks või isegi vähemaks.

Patel kutsus ELi kodanikke taotlema Suurbritannia elamisluba 30. juuni tähtajaks, kuid ütles, et mõjuval põhjusel saab luba taotleda ka pärast tähtaja möödumist.

Rändeminister Kevin Fosteri sõnul tehakse erand näiteks lastele, kelle vanemad ei ole taotlust nende nimel õigeaegselt esitanud, aga ka inimestele, kes on olnud raskelt haiged.

Suurbritannias on elamisluba taotlenud umbes 5,3 miljonit Euroopa Liidu kodanikku, selgub valitsuse andmeist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles