Briti minister: mingit Šoti iseseisvushääletust enne 2024. aastat ei tule

Copy
Briti minister Michael Gove.
Briti minister Michael Gove. Foto: Tayfun Salci / ZUMA Wire / Scanpix

Šotimaa ei saa enne 2024. aastat uueks iseseisvusreferendumiks võimalust, kinnitas Briti valitsuse vanemminister kolmapäeval avaldatud usutluses.

Minister Michael Gove, kes juhib Suurbritannia valitsusstrateegiat riigi nelja ajaloolise osa üle, väitis, et lähitulevikus pole uus hääletus tõenäoline.

«Ma ei näe seda,» ütles Gove, kes on ise rahvuselt šotlane, ajalehele Daily Telegraph, kui temalt küsiti, kas peaminister Boris Johnson võiks sellega nõustuda enne järgmisi Suurbritannia üldvalimisi.

«Rumal on nüüd rääkida referendumist, me alles taastume Covidist,» lisas ta.

«Mulle paistab see paremal juhul hoolimatu, halvemal juhul rumal, kui jutt viiakse põhiseadusliku lõhenemise peale samal ajal, kui rahvas ootab meilt, et me nende väljakutsetega toime tuleksime.»

Üleskutsed Šoti iseseisvushääletusele võivad kujuneda Johnsonile suureks peavaluks vaatamata sellele, et 2014. aasta rahvahääletusel otsustas 55 protsenti šotlasi 45 protsendi vastu jääda Ühendkuningriigi koosseisu.

Johnson on nimetanud referendumit kord sugupõlve jooksul toimuvaks ettevõtmiseks.

Kuid Šoti Rahvuspartei (SNP) juht ja esimene minister Nicola Sturgeon taasavas debati pärast 2016. aasta Brexiti referendumit, sest enamus šotlasi eelistas Euroopa Liitu jääda ja Brexit ei vasta nende tahtele.

Sturgeoni sõnul muutis Brexit Šotimaa õiguslikku suhet ülejäänud ÜKga ja ta on lubanud uut rahvahääletust 2023. aasta lõpuks.

Samuti sai SNP mais toimunud regionaalparlamendi valimistel Sturgeoni meelest piisava mandaadi uue referendumi tarvis. Lisaks SNPle toetavad uut rahvahääletust Šoti rohelised.

Sturgeoni arvates on Gove'i kommentaarid «irvitavad ja üleolevad» ega aktsepteeri Šoti demokraatiat ning see üksnes tugevdab iseseisvuslaste taotlusi.

London, mis peab Šotimaa seaduse kohaselt rahvahääletuse korraldamise Edinburghile üle andma, peab tunnistama šotlaste eelmisel kuul tehtud demokraatlikku valikut, jääb ta enda juurde.

«Kui isegi seda ei austata, siis laguneb idee sellest, et Ühendkuningriik põhineb võrdsete osapoolte partnerlusel,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles