Briti Põhja-Iiri minister: ELiga sõlmitud Põhja-Iiri protokoll pole jätkusuutlik

Copy
Briti Põhja-Iiri asjade minister Brandon Lewis.
Briti Põhja-Iiri asjade minister Brandon Lewis. Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS / SCANPIX

Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu kokkulepe Brexiti-järgsest kaubandusrežiimist Põhja-Iirimaal pole jätkusuutlik, ütles Briti minister kolmapäeval.

Põhja-Iiri protokoll jätab piirkonna ELi tolliliitu ning viib ÜK-meelsete unionistide meelehärmiks tollikontrolliprotseduurid, näiteks Suurbritannia mandriosast tuleva jahutatud liha puhul, sadamatesse.

«Protokoll pole praegusel kujul jätkusuutlik,» ütles Põhja-Iirimaa asjade minister Brandon Lewis Londonis parlamendiliikmete küsimustele vastates.

Brüssel on pahane, et London on keeldunud teatavate Põhja-Iirimaale minevate kaupade kontrollimisest, nõudes selle asemel ühepoolselt ajapikendust, mida nüüd soovitakse pikendada.

Lewise sõnul «põhjustab (protokoll) probleeme ettevõtjatele ja tarbijatele, Põhja-Iirimaa kodanikele, ja me peame seda parandama».

«Me tahame seda siiski teha. Olen optimistlik ja kindel, et saame selle lähiajal tehtud,» väitis ta.

Ajaleht Daily Telegraph kirjutas kolmapäeval, et külmutatud liha osas jõutakse kokkulepele järgmisel nädalal ammenduva üleminekuperioodi pikendamises ELiga.

ELi allikad ütlesid, et Brüssel ei ole tingimata pikendamise vastu, kuid seda tuleb Ühendkuningriigiga üksikasjalikult arutada.

Suurbritannia Brexiti minister David Frost märkis eelmisel nädalal, et kontrolli viibimine «annab arutelude jaoks pisut hingamisruumi».

Lewise sõnul pakub London vaidlusalustele küsimustele, sealhulgas lemmikloomade reisimisele ja jahutatud lihale «väga paindlikke lahendusi», kuid seni pole veel ühisarusaamale jõutud.

Põhja-Iiri protokoll oli mõlema poole kompromiss Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumisel, et järgida 1998. aasta Põhja-Iirimaa rahulepet, mis ei luba piirikontrolli taastamist Põhja-Iirimaa ja Euroopa Liitu kuuluva Iirimaa vahel.

Aprillis said Põhja-Iirimaal Briti-meelsete unionistide kogukondadest alguse rahutused, mille käigus sai viga vähemalt 88 politseinikku.

Põhja-Iirima Briti-meelne unionistlik partei on samal ajal suures segaduses ning nimetas teispäeval juba kolmanda parteijuhi kuu aja jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles