Suessi kanaliamet jõudis Ever Giveni omanikega esialgsele kokkuleppele (1)

Copy
Konteinerilaev Ever Given pildistatuna Suessi kanalis.
Konteinerilaev Ever Given pildistatuna Suessi kanalis. Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

Suessi kanaliamet ning ligi nädala kanalit blokeerinud hiiglasliku konteinerlaeva Ever Given omanikud ja kindlustajad jõudsid põhimõttelisele kokkuleppele rahalise vaidluse lahendamiseks, teatasid kolmapäeval mõlema poole esindajad.

Laeva omanikke ja kindlustajaid esindav advokaadifurma Stann Marine ning Suessi kanaliameti kõneisik kinnitasid edusammu.

Kumbki pool ei soovinud kokkuleppe sisu kohta midagi öelda. Suessi kanaliameti sõnul avaldatakse rohkem üksikasju hiljem.

400 meetri pikkune Ever Given oli märtsis pea nädala põiki Suessi kanalis kinni ning takistas liiklust kummaski suunas. Kanalisulg põhjustas tohutu kaubaveoummiku, jättes üle 400 laeva Vahemerd Punase merega ühendava kanali otstesse ootele.

Mõned laevad olid sunnitud võtma ette pikema teekonna ümber Aafrika lõunatipus asuva Hea Lootuse neeme, mis tähendas laevadele tuhandete dollarite eest lisakulusid kütusele ja muule.

Läbi Suessi kanali liigub umbes kümme protsenti maailma kaubavahetusest ning see on Egiptuse üks olulisimaid välisvaluuta teenimise allikaid. Ametlikel andmetel liikus mullu läbi kanali 19 000 laeva.

Vaidluse keskmes on olnud kompensatsioon, mida kanaliamet nõuab laevafirmalt.

Raha peaks katma päästeoperatsiooni ja kanaliliikluse peatumise kulud ning kaotatud transiiditasud nädala eest, mil hiiglaslik konteinerlaev laevaliiklust blokeeris.

Algselt nõudis Suessi kanaliamet kahjutasuna 916 miljonit dollarit, seejärel alandati nõuet 550 miljoni dollari peale.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles