Valgevene opositsioonijuhi abikaasa astus kohtu ette (7)

Copy
Populaarne Valgevene blogija Sjargei Tsihhanovski enne kinnivõtmist 2020. aastal.
Populaarne Valgevene blogija Sjargei Tsihhanovski enne kinnivõtmist 2020. aastal. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / Scanpix

Valgevene opositsioonijuhi Svjatlana Tsihhanovskaja abikaasa Sjargei Tsihhanovski astus neljapäeval kohtu ette, teatas inimõigusorganisatsioon Vjasna.

Populaarne YouTube'i blogija Tsihhanovski kavatses 2020. aasta augustis presidendivalimistel kauaaegse riigipea Aleksander Lukašenko vastu kandideerida, kuid võeti varsti pärast otsuse teatavakstegemist avaliku korra rikkumises süüdistatuna vahi alla.

Tema asemel kandieeris poliitikas kogenematu abikaasa Svjatlana, kes sai kiiresti populaarseks ja koondas valimistel enda taha Lukašenko vastased.

Tsihhanovski üle peetakse kohut Valgevene kaguosas Gomelis ja ta võidakse kuni 15 aastaks vangi mõista.

Tsihhanovskiga koos on kohtu all veel viis aktivisti, teiste hulgas ajalooline opositsioonitegelane Mikalai Statkevitš.

Kohtuistungid viiakse läbi suletud uste taga kinnipidamiskeskuses, kus Tsihhanovski on viibinud üle aasta, ütles Vjasna.

Juurdluskomitee ütles märtsis, et Tsihhanovski ja tema kaaslased manipuleerisid sotsiaalmeediat kasutades üldsuse teadlikkusega.

Nende «võltspöördumised» tõid sadu inimesi tänavarahutustele ja ajendasid tegevusel, mis «rikkus rängalt avalikku korda».

«Kõik saavad aru, et see ei ole kohtuprotsess, vaid isiklik kättemaks isiku poolt, kes haaras vägivallaga võimu ja säilitas selle,» ütles pärast Valgevene valitsusvastaste meeleavalduste puhkemist Leetu põgenenud Tsihhanovskaja neljapäeval videoläkituses.

Tagasi üles