Kanadas leiti põlisrahvaste internaatkooli alalt üle 750 haua (4)

Copy
Teise internaatkooli territooriumilt leiti haudadest 215 lapse säilmed. Territooriumile jäetud kaisukaru.
Teise internaatkooli territooriumilt leiti haudadest 215 lapse säilmed. Territooriumile jäetud kaisukaru. Foto: SHANNON VANRAES

Kanada lääneosas leiti endise katoliku internaatkooli alalt 750 tähistamata haua vaid vähem kui kuu aega pärast seda, kui ühe teise internaatkooli territooriumilt leiti haudadest 215 lapse säilmed.

See sünge avastus juhtis taas tähelepanu kurvale peatükile Kanada ajaloos ning sundis kordama üleskutset paavstile ja katoliku kirikule vabandada peksmiste ja ahistamiste eest koolides, kus õpilasi sunniti väevõimuga assimileeruma Kanada kultuuriga.

Saskatchewani provintsis asuv Cowessessi kogukond teatas kolmapäeva õhtul, et tegi «kohutava ja šokeeriva avastuse, leides sadu tähistamata haudu» endise Marieval internaatkooli aladel toimunud väljakaevamistel. Kool asub provintsi pealinnast Reginast umbes 150 kilomeetrit idas.

Cadmus Delorme.
Cadmus Delorme. Foto: FSIN

Kogukonna juht Cadmus Delorme ütles ajakirjanikele, et tegu ei ole massihaua, vaid tähistamata haudadega.

Tema sõnul võisid hauad olla kunagi tähistatud, kuid katoliku kiriku esindajad eemaldasid hauatähised ning see on Kanadas kuritegu. Seetõttu käsitletakse haudade ala kuriteopaigana.

Sõltumatute põlisrahvaste föderatsiooni (FSIN) esimees Bobby Cameron nimetas leidu «inimsusevastaseks kuriteoks». «Maailm vaatab Kanadat, kui me toome päevavalgele genotsiidi.»

«Meil olid siin koonduslaagrid. Kanada saab tuntuks kui riik, mis püüdis põlisrahvaid hävitada,» lisas Cameron.

Väljakaevamised kooli territooriumil algasid mai lõpul pärast seda kui ühe Briti Columbia provintsis asunud põlisrahvaste internaatkooli territooriumilt leiti 215 lapse maha maetud säilmed.

Laste mälestamine.
Laste mälestamine. Foto: COLE BURSTON

Pärast Kamloopsi kooli territooriumilt leitud haudu alustati võimude toel väljakaevamistega ka mitmete teiste põhisrahvaste internaatkoolide juures mujal Kanadas.

Kanada põlisrahvaste lapsi viidi alates 19. sajandist kuni 1970. aastateni riigi rahastatud kristlikku haridust pakkuvatesse koolidesse, mille eesmärgiks oli laste nõndanimetatud assimileerimine Kanada ühiskonda.

Kokku on juttu enam kui 150 000 lapsest, kes käisid 139 koolis. Lapsed eraldati oma peredest, neid sunniti ristiusku pöörduma ning neil ei lubatud rääkida omaenda keeles.

Uurimiskomisjon leidis, et lapsi peksti ja ahistati ning hinnanguliselt suri koolides üle 4000 lapse. Komisjon järeldas, et Kanada sooritas põlisrahvaste «kultuurilise genotsiidi».

Kanada põlisrahvaste ühenduse juhi Perry Bellegarde'i sõnul oli Saskatchewan haudade avastamine "kohutavalt traagiline, kuid mitte üllatav".

«Kutsun kõiki kanadalasi üles olema sel raskel ja emotsionaalselt hetkel põlisrahvastega koos,» ütles Bellegarde.

Marievali internaatkoolis Saskatchewani idaosas õppisid põliselanike lapsed aastatel 1899-1997. Pärast seda kool lammutati ja sinna ehitati tavakool.

Paljude põlisrahvaste kogukondade juhid usuvad, et lähikuudel tehakse veel õõvastavaid leide. Ka Ontario ja Manitoba provintsides on leitud võimalikke tähistamata haudu.

Juuni algul, mõned päevad pärast säilmete avastamist Kamloopsis, kutsusid ÜRO inimõiguste eksperdid Ottawat ja Vatikani üles viima läbi kiire ja põhjalik uurimine.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles