Giuliani kaotas ajutiselt advokaadilitsentsi New Yorgi osariigis (1)

Copy
Rudy Giuliani lahkumas oma kodust Manhattanis.
Rudy Giuliani lahkumas oma kodust Manhattanis. Foto: PETER FOLEY

USA endise presidendi Donald Trumpi isikliku juristina töötanud Rudy Giuliani kaotas ajutiselt advokaadilitsentsi New Yorgi osariigis, edastasid neljapäeval meediakanalid.

New Yorgi kohtu hinnangul oli Giuliani Trumpi advokaadina esitanud tõendatult valesid ja eksitavaid väiteid. Peamise põhjusena toodi välja Giuliani veendumus nagu oleks Trump eelmise aasta presidendivalimistel kaotanud valimispettuste tõttu.

Giuliani tegutsemisloa tühistamist ajasid mitmed mõjukad juristid. Giuliani saab esialgu vaid ajutise otsuse edasi kaevata.

Advokatuuri distsiplinaarkomisjon ütles avalduses Giuliani litsentsi peatamise kohta, et oli «ümberlükkamatuid tõendeid» selle kohta, et ta andis valetunnistusi nii kohtutele, avalikkusele kui seaduseandjatele, toetades teooriat, et Joe Biden saavutas valimisvõidu pettuse teel.

«See riik kistakse tükkideks pidevate rünnakutega 2020. aastal toimunud valimiste seadusjärgsusele ja meie praegusele presidendile Joseph R. Bidenile,» kirjutas komisjon. «Meie demokraatia kullaprooviks on vabad ja õiglased valimised. Valetunnistused, mille eesmärgiks on õhutada usalduse puudust meie valimistesse, mille tulemuseks on usalduse puudus valitsusele tervikuna, kahjustavad vaba ühiskonna korralikku toimimist.»

Neljapäeval allkirjastatud otsus ei luba Giulianil advokaadina kliente esindada.

Giuliani oli peamine Trumpi eestkõneleja pärast 2020. aasta valimisi.

Giuliani andis päeval, mil valimiste võitjaks kuulutati Biden, pressikonverentsi Philadelphias ettevõtte Four Seasons Total Landscaping ees, öeldes, et vaidlustatakse demokraatide suur vandenõu.

2020. aasta presidendivalimistega seotud väited aitasid koondada 6. jaanuaril ka vihased Trumpi pooldajad tormijooksuks Kapitooliumile, et takistada president Bideni võidu ametlikku väljakuulutamist. Sestsaadik on vabariiklased kasutanud seda väidet valimisseaduste karmistamise nõudmiseks kogu riigis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles