Euroopa Liidu liidrid ei toetanud Venemaaga tippkohtumiste taastamist (3)

Copy
Angela Merkel Brüsselis.
Angela Merkel Brüsselis. Foto: POOL

Saksamaa ja Prantsusmaa ettepanek kaaluda Euroopa Liidu (EL) ja Venemaa tippkohtumiste taastamist ei saanud piisavat toetust teistelt ühenduse riikidelt, teatas ööl vastu reedet Saksa liidukantsler Angela Merkel.

«Täna ei olnud võimalik üksmeelele jõuda, et peaksime kohtuma tipptasemel,» ütles Merkel pärast ühenduse juhtide vahelisi kõnelusi Brüsselis.

Euroopa Liidu juhid arutasid Brüsselis korraldatud tippkohtumisel muu hulgas suhteid Venemaaga.

Soome peaministri Sanna Marini sõnul oli esikohal peamiselt see, mida ühenduse põhimõtetele vastav koostöö Venemaaga üldse tähendab.

«Samal ajal peab EL siiski rangelt reageerima Venemaa rahvusvahelist õigust rikkuvale tegevusele,» ütles Marin pärast kohtumist ajakirjanikele.

Marin ei täpsustanud, millised liikmesriigid toetasid Saksamaa ja Prantsusmaa ettepanekut või kes olid selle vastu.

«Loomulikult olid erinevatel liikmesriikidel erinevad vaatenurgad ja positsioonid, kuid ma ei süvene nendesse. On hädavajalik, et meil oleks ühine vaatenurk Venemaaga peetava dialoogi pidamise viisist ja põhimõtetest, millest kinni peame,» sõnas Marin.

Kreml teatas neljapäeval, et Venemaa president Vladimir Putin toetab Saksamaa ja Prantsusmaa ettepanekut kaaluda Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumiste taaselustamist.

«Me anname ettepanekule positiivse hinnangu. Putin on dialoogimehhanismide ning Brüsseli ja Venemaa vaheliste kontaktide toetaja,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele.

Merkel oli varem päeval teatanud, et Euroopa Liit peab seisma ühtsena Venemaa provokatsioonide vastu, kuid taotlema ka otsekõnelusi president Putiniga.

«Minu arvates peab Euroopa Liit otsima otsekontakti Venemaa ja Vene presidendiga,» ütles Merkel parlamendis.

«Sellest ei piisa, et Ameerika president räägib Vene presidendiga,» lisas ta ja rõhutas, et ka Euroopa Liit peab looma «erinevaid kõnelusformaate».

Putin kohtus eelmisel nädalal esmakordselt silmast silma USA presidendi Joe Bideniga. Mõlemad ütlesid pärast kohtumist, et see võib muuta kahe riigi suhted pingetest hoolimata ettearvatavamaks.

Merkeli sõnul näitavad viimase aja sündmused, et Venemaa arvukatele provokatsioonidele koordineerimatust reageerimisest ei piisa. EL peab Merkeli hinnangul moodustama provokatsioonide vastu ühisrinde.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles