Saksamaa lihtsustab natsiohvrite järeltulijatele kodakondsuse andmist

Copy
Saksa Riigipäevahoone
Saksa Riigipäevahoone Foto: AP / Scanpix

Saksa parlament võttis täna vastu seaduse, mis võimaldab kodakondsuse saada neil natsiohvrite järeltulijatel, kellele seda seni ei antud.

Niinimetatud hüvitiskodakondsuse meede võeti bundestagis suvevaheaja eelsel maratonistungil vastu suure häälteenamusega.

Samas ajakohastati ka kodakondsusseadust, keelates kodakondsuse andmise inimestele, kes on mõistetud süüdi rassistlikus, juudi- või võõravaenulikus teos.

Esimese muudatusega kaotati lüngad seadustes, mille alusel oli seni tagakiusamise eest Natsi-Saksamaalt põgenenud inimeste järglaste Saksa passi taotlus tagasi lükatud.

Siseminister Horst Seehofer ütles märtsis, kui valitsuse eelnõu heaks kiitis, et sellega ei seata mitte üksnes õiglust jalule, vaid palutakse ka suure häbitundega vabandust.

«See on meie riigile tohutu õnn, kui inimesed tahavad Saksamaale tulla, hoolimata sellest, et nende eelkäijatelt võeti kõik ära.»

Tagakiusatud juutide järglased on saanud Saksamaal juba pikka aega kodakondsust taotleda, aga vastavate seaduste puududes lükati enne reeglite muutmist 2019. aastal sageli nende taotlus tagasi.

Mõnel puhul oli põhjuseks asjaolu, et Saksamaalt põgenenud eellased jõudsid enne saada mõne teise riigi kodakondsuse, kui neilt Saksa kondakondsus ära võeti. Äraütlemise põhjuseks võis ka olla see, kui olid sündinud enne 1. aprilli 1953 sakslasest ema ja mittesakslasest isa lapsena.

2019. aasta muudatuste seaduseks saamise järel on natsiohvri järglasel võimalik tasuta Saksa passi taotleda, säilitades oma senise kodakondsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles