Biden lubas Afganistani juhtidele püsivat partnerlust (2)

Copy
USA president Joe Biden (paremal), Afganistani riigipea Ashraf Ghani (keskel) ja Afganistani riikliku leppimisnõukogu esimees Abdullah Abdullah (vasakul) kõnelustel Valges Majas.
USA president Joe Biden (paremal), Afganistani riigipea Ashraf Ghani (keskel) ja Afganistani riikliku leppimisnõukogu esimees Abdullah Abdullah (vasakul) kõnelustel Valges Majas. Foto: Pete Marovich /CNP via ZUMA Wire / Scanpix

USA president Joe Biden lubas reedel Afganistani liidritele püsivat partnerlust ajal, mil Ühendriikide üksused on sellest riigist täielikult lahkumas.

«Partnerlus USA ja Afganistani vahel ei lõpe,» ütles Biden, alustades Valges Majas kohtumist Afganistani presidendi Ashraf Ghani ja riikliku leppimisnõukogu esimehe Abdullah Abdullah'ga.

«Meie üksused lahkuvad, kuid toetus Afganistanile ei lõpe,» lisas ta.

«Afgaanid peavad otsustama oma tuleviku üle, mida nad tahavad,» lausus Biden. «Mõttetu vägivald, see peab lõppema. See saab olema väga raske.»

Ghani märkis, et Biden ei muuda kurssi, mille ta pani paika aprillis korraldusega lõpetada Ühendriikide pikim sõda.

«President Bideni otsus on ajalooline. See on pannud kõiki ümberarvestusi tegema ja uuesti aru pidama,» ütles ta.

Ghani kutsus Afganistani valitsust mitte maha kandma, kuigi USA luurehinnangus märgiti, et islamiliikumine Taliban võib haarata Kabulis võimu kuus kuud pärast Ühendriikide üksuste lahkumist.

Afganistani presidendi sõnul vallutasid valitsusväed reedel Talibanilt tagasi kuus piirkonda, nurjates nende hiljutised võidud.

«Te näete, et meelekindluse, ühtsuse ja partnerlusega saame üle kõigist raskustest.»

Ghani ja Abdullah kohtusid varem USA kaitseministri Lloyd Austini, esindajatekoja demokraadist spiikri Nancy Pelosi ja ka vabariiklaste esindajatega.

Neljapäeval kohtus Ghani senati vähemuse liidri Mitch McConnelliga.

Afganistanis on 20 aastat kestnud sõjategevuses surma saanud üle 2400 ja haavata 20 000 USA sõjaväelast. Kaitseministeeriumi andmetel on surma saanud ka rohkem kui 3800 USA erajulgeolekutöötajat.

Afgaanide kaotused on kordades suuremad. Surma on saanud üle 66 000 sõjaväelase ja üle 2,7 miljoni inimese on olnud sunnitud oma kodudest pagema, peamiselt Iraani.

Afganistani jääb umbes 650 USA sõjaväelast, et tagada diplomaatide julgeolek pärast seda, kui Ühendriikide üksuste peajõud lahkuvad, see juhtub suuresti järgmise kahe nädala jooksul.

Veel mitusada USA sõjaväelast jääb Kabuli lennuvälja territooriumile, ilmselt septembrini. Nad aitavad Türgi sõjaväelastel julgeolekut tagada, kuni ametlikum Türgi-juhitav julgeolekumissioon paika saab.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles