Sloveenia tähistas iseseisvuse 30. aastapäeva rivaalitsevate üritustega

Copy
Ilutulestik Sloveenia parlamendi kohal Lijubljanas, tähistamaks riigi endisest Jugoslaaviast iseseisvumise 30. aastpäeva.
Ilutulestik Sloveenia parlamendi kohal Lijubljanas, tähistamaks riigi endisest Jugoslaaviast iseseisvumise 30. aastpäeva. Foto: Jure Makovec / AFP / Scanpix

Sloveenia poliitiline lõhestatus oli reedel nähtav, kui pealinnas Ljubljanas korraldati rivaalitsevad üritused, tähistamaks endisest Jugoslaaviast iseseisvumise 30. aastapäeva.

Parempoolne peaminister Janez Janša juhtis ametlikku peoüritust vaid mõni päev enne seda, kui Sloveenia võtab pooleks aastaks üle Euroopa Liidu eesistumise. Vaid mõni tänav eemal korraldasid tema vastased ametiühingute ja vasaktsentristliku opositsiooni toetusel rivaalitseva ürituse.

Janša sai peaministriks koroonapandeemia esimese laine ajal ning kriitikud süüdistavad teda erakorralise olukorra ärakasutamises, et rünnata meediat, mida ta peab vaenulikuks, ning õõnestada demokraatlikke institutsioone.

Ametlik peoüritus korraldati parlamendihoone ees, kus Janša tervitas oma kolleege mitmest naaberriigist, nende seas oma lähedast liitlast Ungari peaministrit Viktor Orbáni. Kohal oli ka Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel.

Orbán ülistas Sloveenia «traditsiooni, vaimsust ja uhkust» ning praegust «julget juhtkonda».

Michel rõhutas omakorda demokraatia, vabaduse ja õigusriigi tähtsust, öeldes, et «mitmekesisus, tolerantsus ja vastastikune austus on meie tugevus, mitte meie nõrkus».

Janša ise lubas pidupäeva kõnes olla valvel kaksikmoraali suhtes. Tema esinemisele järgnes ilutulestik.

Reedeste üritustega tähistati 30 aasta möödumist sellest, kui Sloveenia koos Horvaatiaga kuulutas end endisest Jugoslaaviast iseseisvaks.

Kahe miljoni elanikuga Sloveenias on enamik koroonapiirangutest tühistatud, kuna uute nakkuste arv on viimase kuu jooksul langenud ning majandus on taastumas oodatust kiiremini.

Sel nädala päevalehe Dnevnik korraldatud küsitluses ütles 66 protsenti vastanutest, et ei ole valitsusega rahul. Ainult 30 protsenti peab valitsust edukaks.

Opositsioon on teinud sel aastal kaks edutut katset Janšat võimult tõrjuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles