Bild: uurijad leidsid Würzburgi pussitaja elukohast ISISe materjale (6)

Copy
Pussitaja tappis Würzburgis kolm inimest.
Pussitaja tappis Würzburgis kolm inimest. Foto: 7aktuell.de / Alexander Hald via www.imago-images.de / Scanpix

Ajalehe Bild andmetel leidis politsei Saksamaal Würzburgis kolm inimest surnuks pussitanud somaallase elukohast äärmusrühmituse Islamiriigi ehk ISISega seotud materjale.

Noarünnaku korraldanud somaallane elas kodutute varjupaigas, kus olevast prügikastist politseinikud Islamiriigi materjale leidsid. Ajalehe andmetel oli mees pussitamise ajal karjunud «Allahu akbar!».

Kahtlusalune, 2015. aastal Saksamaale saabunud 24-aastane somaallane, alustas reede õhtul rünnakuid kesklinna majapidamiskaupluses, kust suundus edasi panka. Politseil õnnestus ründajat reide tulistaja ja ta kinni pidada.

Esialgsetel andmetel on kahtlusalune viibinud ravil psühhiaatriahaiglas ning islamistlikke sidemeid tal ei ole, teatas politsei.

Kantsler Angela Merkel ütles, et uurimine peab näitama, mis pani mehe märatsema.

«Kindel on aga see, et see kohutav tegu on suunatud kogu inimkonna ja iga religiooni vastu,» säutsus Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert Twitteris.

Paremäärmuslik partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) haaras juhtunust kohe kinni.

Immigratsioonivastase AfD kaasesimees Jörg Meuthen kinnitas, et pealtnägija kuulis kahtlustatavat hüüdmas: «Allah Akbar» (Allah on suurim). Ta nimetas ka toimunut kantsler Merkeli ebaõnnestunud rändepoliitika tagajärjeks.

Spiegel Online'i väitel oli kahtlustatav ülekuulamisel öelnud, et tegemist oli tema «džihaadiga».

Kui tegu on islamistliku rünnakuga, siis võib see taas avada kibeda debati immigratsiooniteemadel, mis on seni olnud suhteliselt tagaplaanil võrreldes eelmiste valimistega 2017. aastal, mis sillutasid AfD-le esmakordselt tee Saksa parlamenti.

Baieris asuva Würzburgi elanikud tõid hommikul pussitamiskohale küünlaid ning lilli.

President Frank-Walter Steinmeier ütles, et teda šokeeris rünnaku «äärmine jõhkrus». «Täna me leiname kogu Saksamaal koos ohvrite lähedastega,» ütles president.

Baieri siseministri Joachim Herrmanni sõnul on viiest tõsiselt haavatud isikust kaks ikka veel kriitilises seisundis.

Kohalik ajakirjandus teatas, et kõiki kolme tapetut ründas pussitaja majapidamistarvete kaupluses, kuhu kahtlustatav oli läinud noa järele. Videoülesvõttel on näha, kuidas inimesed püüdsid ründajat takistada, kasutades selleks kokkupandavaid toole.

Kuigi teo motiiv pole veel selge, on Saksamaa mitme islamistliku rünnaku järel kõrgendatud valmisolekus.

Neist ohvriterohkeim oli veokirünnak Berliini jõuluturul 2016. aasta detsembris, kui surma sai 12 inimest.

Würzburgis peatati viis aastat tagasi kirvemees, kes vigastas rongis nelja inimest. Kui kahtlustatav afgaan üritas veel möödujaid rünnata, lasi politsei ta maha. Toonase rünnaku võttis omaks Islamiriik.

Julgeolekuteenistuste andmeil kasvas ohtlike islamistide hulk Saksamaal eriti järsult aastatel 2015–2018. Viimase hinnangu järgi on Saksamaal 615 ohtlikku islamisti, samal ajal kui jaanuaris 2018 hinnati nende hulgaks 730.

Saksamaa on džihadistlike rünnakute sihtmärgiks ka osaluse tõttu Islamiriigi vastases võitluses Iraagis ja Süürias, samuti on Saksamaa alates 2001. aastast osalenud missioonidel Afganistanis.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles