Türgi president avas Istanbuli kanali ehitustööd (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Istanbuli kanali ehitustööde avamise tseremoonial.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Istanbuli kanali ehitustööde avamise tseremoonial. Foto: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan avas laupäeval vastuolulise Istanbuli kanali ehitustööd, mis kriitikute sõnul toob kaasa keskkonnakatastroofi.

45 kilomeetri pikkune kanal on seni ambitsioonikaim Erdoğani «hulludest projektidest», mille abil on ta uuendanud Türgi taristut, lastes oma 18 võimuaasta jooksul ehitada uusi lennuvälju, sildu, teid ja tunneleid.

Türgi ametnike sõnul on uue kanali ehitamine elutähtis, vähendamaks Istanbuli Bosporuse väina koormust.

Euroopat ja Aasiat eraldav väin on üks maailma tähtsamaid kaubateid ja väga tiheda liiklusega. Mullu läbis seda üle 38 000 aluse ja viimastel aastatel on seal toimunud mitmeid laevaõnnetusi.

Kuid kanali vastaste sõnul võib selle ehitus lisaks keskkonnamõjudele kahjustada ka Montreux' kokkulepet.

Konventsioon lubab tsiviilalustel läbida Bosporuse väina ja Dardanelle nii rahu- kui sõjaajal.

Lisaks reguleerib see Musta mere ääres mitteasuvate riikide sõjalaevade väinakasutust.

Uue kanali kaudu liiguksid laevad Vahemere ja Musta mere vahel lepingualuseid väinu läbimata.

«Täna avame uue lehekülje Türgi arengu ajaloos,» ütles Erdoğan tseremoonial, millel pandi nurgakivi ühe silla ehitamisele osana sellest projektist.

Presidendi sõnul on projekti eesmärk «kindlustada kodanike turvalisus Istanbulis» ja võimaldada riigil «võtta tähtsam positsioon» rahvusvahelises kaubanduses.

«Kõik projekti etapid on koostatud kooskõlas teadusega,» väitis ta.

Enne presidenti tseremoonial sõna võtnud endine peaminister Binali Yildirim rõhutas, et see projekt ei riku ühelgi viisil Montreaux' kokkulepet.

Välja pakutud 75 miljardi liiri (9,8 miljardit dollarit) maksumusega kanal rajatakse Bosporusest läände.

Istanbuli linnapea Ekrem İmamoğlu, kelle valimisega kaotas võimupartei 25 aastat väldanud kontrolli riigi suurima linna üle, on projektile nii rahalistel kui ka keskkonnakaalutlustel ägedalt vastu. Pärast tema võimuletulekut on Istanbuli linnavalitsus seadnud linnas üles plakatid «Istanbuli kanali» vastu.

Novembris alustas siseministeerium linnapea vastuseisu tõttu kanali ehitusele uurimist.

Siseministeeriumi kinnisvarade peavalitsuse uurimine puudutab plakateid väljenditega «Kas kanal või Istanbul» ja «Kes vajab Istanbuli kanalit?» ütles meeri kõneisik Murat Ongun. Uurimise aluseks on väide, et plakatid rikuvad põhiseaduse punkte, mis keelavad avalike ressursside kasutamise «administratsiooni ja riikliku poliitika vastu».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles