Trump naasis avalikkuse ette oma poliitilisi eesmärke määratlemata (4)

Copy
USA ekspresident Donald Trump Wellingtonis.
USA ekspresident Donald Trump Wellingtonis. Foto: Reuters/ScanPix

USA eelmine president Donald Trump korraldas eile esimese suure kampaaniastiilis ürituse pärast ametiaja lõppu; Trump ei täpsustanud oma kõnes, millist poliitilist tulevikku ta võiks taotleda.

Vabariiklasest ekspresident on vähemalt viidanud võimalusele, et võib 2024. aasta valimistel tagasi riigipeaks kandideerida.

Trump kordas laupäeval oma varasemaid väiteid, mille kohaselt ta võitis novembrikuised valimised, kuid tõrjuti ametist pettusega häältelugemisel.

«Meil tuleb võib-olla võita Valge Maja (ehk pääs presidendiks) kolmandat korda. See on võimalik,» lausus ta Ohio osariigis Wellingtonis.

Trump liikus oma kõnes juba tuttaval moel ühelt teemalt teisele. Jutuks tulid nii sisseränne, kuritegevus, relvaõigused, kui ka Afganistan ja Iraan. Laupäevase esinemise läbiv sõnum oli, et demokraadist praegune president Joe Biden on katastroof.

«Joe Biden hävitab meie riiki meie silme ees,» süüdistas Trump.

75-aastane Trump on hoidnud viimasel ajal suhteliselt madalat profiili.

Ühes presidendi vahetumisega leidis Washingtonis aset ohvreid nõudnud tormijooks kongressile. Trumpi süüdistati mässu õhutamises, kuid senat vabastas ta.

Tookord hääletas kümme vabariiklast Trumpi vastu. Nüüd püüab ekspresident kätte maksta neile vabariiklastele, kes tema süüdimõistmise poolt hääletasid. Trump toetab tuleva aasta vahevalimistel teda vastustanud kongressi vabariiklaste konkurente.

Trumpi poliitikakomitee (Save America PAC) teatas, et Ohio üritus oli esimene endise presidendi paljudest esinemistest kongressikandidaatide, aga ka Trumpi «administratsiooni eesmärkide ja saavutuste toetamiseks».

Trump on vabariiklaste elektoraadi seas endiselt üsna populaarne. Kui ta ka ise riigipeaks tagasi ei püri, siis ilmselt püüab ta tagada endale erakonna juhtiva taustajõu ehk halli kardinali positsiooni, mis tal niigi juba suuresti on.

Trump naasis avalikkuse ette ajal, kui teda ähvardavad mitmed kohtuasjad, kirjutas teiste seas Los Angeles Times. New Yorgis teatasid prokurörid neljapäeval Trumpi kontsernile, et sellele võidakse peagi esitada süüdistused, mille aluseks on endise presidendi ärisuhteid puudutav ulatuslik juurdlus.

New York Times kirjutas informeeritud allikatele viidates, et umbes 500 ettevõtet ühendava Trump Organizationi vastu võidakse süüdistused esitada juba lähipäevil.

Trump on kirjeldanud süüdistusi taas nõiajahina, mille eesmärgiks on teda poliitiliselt kahjustada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles