Iisraeli välisminister: meil on tõsiseid reservatsioone Iraani suhtes

Copy
Antony Blinkeni ja Yair Lapidi kohtumisel Roomas.
Antony Blinkeni ja Yair Lapidi kohtumisel Roomas. Foto: POOL

Iisraeli uus välisminister väljendas pühapäeval oma esimesel kohtumisel USA ametivennaga muret Iraani tuumakõneluste üle, kuid lubas olla juudiriigi lähima liitlasega koostööaltim.

«Iisraelil on tõsiseid reservatsioone Iraani tuumaleppe suhtes, mida Viinis kokku pannakse. Usume samas, et erimeelsustest peab rääkima otsestel ja professionaalsetel jutuajamistel, mitte pressikonverentsidel,» lausus välisminister Yair Lapid, avades Roomas kohtumist USA välisministri Antony Blinkeniga.

«Viimastel aastatel on tehtud vigu,» ütles Lapid, vihjates eelmise peaministri Benjamin Netanyahu liitlassuhtele USA Vabariikliku Parteiga. «Me parandame need vead koos.»

Tsentristist Lapid oli juhtiv jõud koalitsiooni loomisel Iisraeli kauase valitsusjuhti Benjamin Netanyahu kukutamiseks.

13. juunil ametisse astunud Iisraeli valitsus eesotsas peaminister Naftali Bennettiga peab endiselt Iraani juudiriigile peamiseks ohuks ning on korraldanud Gaza sektorile rünnakuid, kuid on lubanud seada suhetes Washingtoniga esikohale liidusidemed.

Iraan manitses reedel, et maailma juhtriigid peavad langetama lõplikud otsused 2015. aasta tuumaleppe elustamise osas.

«Vastaspoolel olijad on need, kes peavad otsused tegema,» ütles Iraani välisministeeriumi kõneisik Saeed Khatibzadeh avalduses.

Teheran tegi avalduse pärast seda, kui Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian ja tema USA kolleeg Antony Blinken kutsusid Iraani tegema «rasked otsused», mis aitaksid läbirääkimisi leppe elustamise üle edasi viia.

ÜRO tuumajärelevalveamet teatas reedel, et ei ole saanud Teheranilt mingit vastust seoses ettepanekuga pikendada neljapäeval aegunud Iraani tuumarajatiste inspektsioone puudutavat ajutist lepet.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) andmeil kirjutas nende direktor Rafael Grossi Iraani võimudele asjast 17. juunil, kuid Teheran ei ole selle vastanud ega vihjanud, kas neil on kavas praegust kokkulepet säilitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles