Valgevene peatab osalemise ELi idapartnerluses

Copy
Euroopa Liidu lipud Euroopa Komisjoni ees.
Euroopa Liidu lipud Euroopa Komisjoni ees. Foto: Reuters / Scanpix

Valgevene teatas esmaspäeval, et peatab osalemise Euroopa Liidu idapartnerluse algatuses ja lõpetab koostöö seadusevastase migratsiooni takistamisel.

Valgevene «ei saa täita oma kohustusi selles kokkuleppes Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioonide ja piirangute kontekstis», teatas Valgevene välisministeerium ja lisas, et Minski esindaja ELi juures kutsuti kodumaale konsultatsioonidele. Samuti paluti riigist lahkuda ELi esindajal Minskis.

«Me teatame sügava kahetsusega, et leppe sunniviisilisel peatamisel on negatiivne mõju koostööle ELiga valdkondades nagu võitlus ebaseadusliku rände ja organiseeritud kuritegevusega,» teatas ministeerium.

Ministeerium lisas, et kehtestab reisikeelu Euroopa Liidu ametnikele, kes olid seotud Valgevene vastaste sanktsioonide koostamisega.

EL kehtestas eelmisel nädalal Valgevene suhtes uued sanktsioonid seoses Ateenast Vilniusesse teel olnud Ryanairi reisilennuki Minskis maanduma sundimise ja selle pardal olnud võimukriitilise ajakirjaniku Raman Pratasevitši ja tema tüdruksõbra Sofia Sapega kinnivõtmisega.

Pratasevitš, kes on silmitsi 15-aastase vangistusega, ja Sapega lasti läinud nädalal koduaresti. Opositsiooni sõnul on see positiivne areng, kuid nad on endiselt pantvangis.

Praeguseks on ELi sanktsioonid kehtestatud kokku 166 inimesele, sealhulgas Valgevene liidrile Aleksandr Lukašenkole, tema kahele pojale ja miniale, nende varad on külmutatud ja kehtestatud viisakeeld. Samuti on kehtestatud majandussanktsioonid väetise, naftasaaduste ja tubaka ekspordile.

USA, Suurbritannia ja Kanada ühinesid esmaspäeval samuti koordineeritud sanktsioonide kehtestamisega Valgevene režiimile.

Valgevene autoritaarne president Aleksandr Lukašenko on mõistnud sanktsioonid hukka kui hübriidsõja Valgevene vastu. Lukašenko on hoiatanud, et tema riik ei piira enam ebaseaduslikku migratsiooni Euroopa Liitu.

Leedu ametnikud on süüdistanud Valgevenet piiri avamises migrantidele.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel taunis esmaspäeval Valgevene otsust peatada osalemine Euroopa Liidu idapartnerluse algatuses.

«Valgevene astus täna veel ühe sammu tagasi, peatades oma osalemise idapartnerluses,» kirjutas Michel Twitteris ja lisas, et see samm võib pingeid veelgi eskaleerida.

«See eskaleerib pingeid veelgi ning sellel on selgelt negatiivne mõju Valgevene inimestele, jättes nad ilma võimalustest, mida pakub meie koostöö,» lisas Michel.

EL käivitas idapartnerluse algatuse 2009. aastal, pakkudes Valgevenele, Ukrainale, Moldovale, Armeeniale, Aserbaidžaanile ja Gruusiale tihedamaid majandus- ja poliitilisi sidemeid vastutasuks reformide eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles