KOHALIK VAADE ⟩ Ungari valitsuse rünnak jätab vähemused haavatavaks (6)

Viktória Serdült
, ajakirjanik, Budapest
Copy
LGBT-vastase seaduseelnõu tõrjumiseks kogunes juuni keskel Budapesti parlamendihoone juurde meelt avaldama tuhandeid inimesi, kuid päev hiljem võttis parlament selle ikkagi vastu. 
LGBT-vastase seaduseelnõu tõrjumiseks kogunes juuni keskel Budapesti parlamendihoone juurde meelt avaldama tuhandeid inimesi, kuid päev hiljem võttis parlament selle ikkagi vastu. Foto: Marton Monus/Reuters/Scanpix

Ungari parlamendi hoone ees suvisel juuniõhtul lehvinud sajad vikerkaarelipud ei märkinud pidupäeva, vaid meelepaha eelnõu vastu, millest valitsus rääkis esmalt kui pedofiilide karistuste karmistamise seadusest, kuid mis tegelikult keelas ära homoseksuaalsusest või soo korrigeerimise operatsioonidest rääkimise alaealistele.

Seistes plakatite ees kirjadega «Reaalsust ei saa keelata» ja «Võib-olla on ka sinu poeg siin», rääkis inimõigusühenduse Ungari Helsingi Komitee koordinaator Zsolt Szekers oma lapsepõlvest ja sellest, kuidas oli kasvada üles homoseksuaalina.

«Väga pikka aega olin ma pimeduses, üksik. Tundsin, et olin teistest erinev, kuigi tegelikult olid väga paljud minuga samasuguses pimedas ja üksildases paigas, kus neid füüsiliselt ja verbaalselt väärkoheldi. Need koletised ei kao kunagi ja praegu istuvad nad siin parlamendis,» ütles mees, osutades parlamendihoonele.

Ehkki meelt kogunesid avaldama tuhanded inimesed, ei kõigutanud see parlamendis suurt enamust nautivat valitsust ning juba järgmisel päeval, 15. juunil kiitsid nad koos endise paremäärmusliku parteiga Jobbik heaks seaduse, mida kriitikud võrdlevad Venemaal 2013. aasta vastu võetud n-ö geipropagandat reguleeriva seadusega.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles