Haiti põhiseaduse referendum toimub septembris

BNS
Copy
Jovenel Moise
Jovenel Moise Foto: AFP/SCANPIX

Haiti põhiseaduse referendum, mis algselt pidi toimuma aprillis, kuid on koroonaviiruse pandeemia tõttu kaks korda edasi lükatud, peetakse 26. septembril, kinnitas valimiskomisjon esmaspäeval.

Võimud teatasid samuti, et kohalikud- ja munitsipaalvalimised on edasi lükatud 2022. aasta jaanuarini.

President Jovenel Moïse juhtimisel on valimisi riigis mitu korda edasi lükatud ning presidendi vastu on korduvalt aset leidnud rahvarohked meeleavaldused.

Moïse toetatud põhiseadusmuudatused saadaksid laiali parlamendi ülemkoja senati ning võimaldaksid presidendil ametis olla kaks järjestikust ametiaega. Kuna opositsioon on Moïse volitused juba praegu kahtluse alla pannud, on tal põhiseaduse muutmisega kiire.

Haiti on Ameerika kõige vaesem riik, mis on lisaks hädas ka vohava kuritegevuse, üldise ebaturvalisuse ja loodusõnnetustega.

Kuritegelike jõukude haare Haitil on viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud ja kuritegelikud võrgustikud kontrollivad täielikult mitmeid pealinna vaeseid ja tihedalt asustatud alasid. Neid piirkondi kasutatakse pantvangistatud inimeste hoidmiseks. Sügisest saadik on Haitil hoogustunud inimröövid lunaraha saamise eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles