Ganges uhub endiselt välja India koroonaohvrite surnukehi

BNS
Copy
Ganges
Ganges Foto: AFP/SCANPIX

Gangese hooajaline üleujutus uuristab lahti kaldaäärsed hauad ning on toonud lagedale arvukalt surnukehi, mis maeti India COVID-19 puhangu haripunkti ajal.

Kuna India põhja- ja idaosas ei olnud kõik pered suutelised korraldama koroonaohvritele traditsioonilist kombekohast matust, viidi surnukehad aprillis ja mais kas otse pühasse jõkke või maeti Gangese liivakaldale.

Kremeerimine, mille järel heidetakse tuhk samuti tihti Gangesesse, maksab umbes 7000 ruupiat ehk 100 USA dollarit.

Nüüd aga ajavad hooajalised mussoonvihmad jõe üle kallaste, liiv uhutakse laiali ja surnukehad tulevad üles.

Hindude pühas linnas Allahabadis on viimase kolme nädala jooksul nii üles tulnud umbes 150 surnukeha, mis seejärel kremeeriti. Ametnike sõnul on kaldaliiva siisse hiljuti maetud kuni 600 surnukeha, mis võivad liikvele minna.

Kohalikud elanikud usuvad, et see on siiski vaid murdosa tegelikust arvust ja kardavad, et lähinädalatel võib kiirete vetega palju rohkem laipu liivasest kaldast välja tulla.

Sarnane probleem on levinud teisteski India linnades, näiteks kaugeval allavoolu asuvas Varanasis, mis samuti on püha linn.

Kohalikud kardavad, et kui surnukehi ei eemaldata, on oht, et Ganges muutub veel enam saastatuks.

Hindud peavad emakest Gangest jumalannaks, kes on elu andja ja võtja.

Ganges on suur palverännakute sihtkoht ning ka koroonaviiruse ajal toimusid seal tohutud rahvakogunemised, kus inimesed soovisid osa saada rituaalsest suplusest pühas jões.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles