Duterte kaalub Filipiinide asepresidendiks kandideerimist

Copy
Filipiinide president Rodrigo Duterte.
Filipiinide president Rodrigo Duterte. Foto: Ace Morandante / AP / Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duterte ütles esmaspäeval, et kaalub järgmisel aastal ametiaja lõppedes asepresidendiks kandideerimist, kui tema jaoks leidub ruumi.

Duterte vastaste sõnul on see väljavaade eriti halb nali.

Televisioonis edastatud sõnad on märk Duterte soovist kaaluda valitsuserakonna PDP-Laban soovitust kandideerida asepresidendiks, et oma valitsemisprogrammi elluviimist jätkata.

1987. aasta põhiseadus piirab presidedi ametisoleku ühe kuueaastase ametiajaga. Vähemalt kaks endist presidenti, Joseph Estrada ja Gloria Macapagal Arroyo on kandideerinud pärast ametiaja lõppu edukalt teistesse kõrgetesse ametitesse, aga mitte asepresidendiks.

Filipiinide seaduste järgi valitakse asepresident presidendist eraldi. Asepresident võib saada presidendiks, kui viimane peaks surema või mingil muul põhjusel teovõimetuks muutuma.

«See pole sugugi halb mõte ja kui mulle on ruumi, siis mine tea,» ütles 76-aastane Duterte asepresidendiks kandideerimise väljavaatest rääkides.

«Aga kui mulle ei ole ruumi, kui kõik tunglevad ja tahavad asepresidendiks saada, siis las seekord olla, sest mina olen oma töö teinud.»

Duterte PDP-Labani partei liidrid tulevad 16.-17. juulini kokku, et panna paika oma kandidaatide nimekiri järmise aasta 9. mai üldvalimisteks. Kandidatuuri esitamiseks on aega 8. oktoobrini.

Mai lõpus eelkohtumisel kiitsid Duterte parteikaaslased heaks soovituse tal järgmisel aastal asepresidendiks kandideerida. Esialgu ütles Duterte, et läheb pensionile ega kandideeri, kuid ei lükanud soovitust siiski otsesõnu tagasi.

Uus opositsiooniühendus 1Sambayan ütles, et Duterte kandideerimise väljavaade on tõeline šokk.

1Sambayani juhi Howard Calleja sõnul ei mõnita see üksnes põhiseadust, vaid on halvimat sorti nali.

Duterte on tuntud labase kõnepruugi ja tuhandete inimeste elu nõudnud narkosõja poolest, aga tema reiting on kõrge.

Tagasi üles