Prantsusmaa laiendas viljatusravi õigust lesbidele ja üksiknaistele

Copy
Amandine Giraud ja tema abikaasa Laurene Corral oma lastega, kes on saadud tänu kunstlikule viljastamisele.
Amandine Giraud ja tema abikaasa Laurene Corral oma lastega, kes on saadud tänu kunstlikule viljastamisele. Foto: Christian Hartmann

Prantsuse parlament kiitis teisipäeval heaks seaduse, mis annab lesbipaaridele ja üksikutele naistele esmakordselt võrdse ligipääsu viljatusravile laste saamiseks.

Muudatust vedas eest president Emmanuel Macron, kuid selle läbisurumine nõudis kaks aastat proteste ja pea 500 tundi arutelusid parlamendis.

Senise seaduse järgi oli õigus viljatusravile ja kunstlikule viljastamisele ainult heteroseksuaalsetel paaridel.

Lesbipaarid ja üksiknaised, kes tahtsid lapsi saada, pidid kunstliku viljastamise jaoks välismaale minema.

Seaduseelnõu poolt hääletas viimasel lugemisel 326 seadusandjat. Vastu oli 115 ja erapooletuks jäi 42.

Muudatus toob Prantsusmaa kooskõlla tosina teise Euroopa riigiga, nende seas Belgia, Holland, Rootsi ja Hispaania, kus lapsesaamisõiguse puhul ei tehta vahet heteroseksuaalsetel ja samasoolistel paaridel ega paaridel ja üksiknaistel.

Ühendus Inter-LGBT tervitas muudatust, samas kui Prantsuse samasooliste perede liidu esindaja Fabien Joly hoiatas, et suure nõudluse tõttu võib see viia nappuseni spermapankades.

Macron ütles 2017. aastal oma valimiskampaanias, et on viljatusravi õiguse laiendamise poolt. Kui ta valituks osutus, lükkas ta seaduse muutmist aga korduvalt edasi, peljates massimeeleavaldusi, mille tõi kaasa 2013. aasta abieluvõrdsuse eelnõu.

Seekord oli avalikkuse meelsus aga kindlalt muudatuse poolt. Hiljutise Ifopi küsitluse järgi toetab seda 67 protsenti prantslastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles