ÜRO: koroonapandeemia mõju turismile võib olla üle 4 triljoni dollari

Copy
ÜRO peasekretär António Guterres.
ÜRO peasekretär António Guterres. Foto: PAUL WHITE/AP

Koroonapandeemia põhjustatud turismi kokkuvarisemise majanduslik mõju võib ulatuda üle nelja triljoni dollari, öeldi kolmapäeval avaldatud ÜRO raportis.

ÜRO Maailma Turismiorganisatsiooni (UNWTO) ning Kaubandus- ja Arengukonverentsi (UNCTAD) ühisraportis märgiti, et ulatusliku vaktsineerimise puudumine arenguriikides põhjustab üha suuremaid majanduskahjusid.

«Turism on miljonite elatusallikas ning vaktsineerimise hoogustamine kogukondade kaitseks ja turismi ohutu taaskäivitamise toetuseks on väga oluline töökohtade taastamiseks ja hädavajalike ressursside loomiseks,» ütles UNWTO peasekretär Žurab Pololikašvili.

Paljud arenguriigid on rahvusvahelisest turismist ülisuures sõltuvuses.

Koroonapandeemia puhkemine pani eelmisel aastal rahvusvahelise lennuliikluse sama hästi kuui seisma, sest paljud riigid lubasid sisse vaid inimesi, kel oli selleks tungiv põhjus.

See lõi aastal eelmisel turismi ja sellega seotud sektoritesse 2,4 triljoni dollari suuruse augu. Raportis hoiatatakse, et samasugune kaotus võib terenduda ka sel aastal, kui koroonavaktsiini ei suudeta maailmas piisavalt jagada.

Vaktsineeritud on riigiti väga erinev, mõnel maal on kaitsesüsti saanud alla protsendi elanikkonnast, teisal juba üle 60 protsendi. Majanduskahjud koonduvad madala vaktsineerituse tasemega riikidesse.

Raportis öeldakse, et vaktsiinide jaotamise ebaühtlus võimendab majandushoopi turismile arenguriikides, mille osaks võib saada kuni 60 protsenti kogu maailma SKT kaotusest.

Samas märgitakse, et eelmisel aastal kahanes nende riikide külastatavus 60-80 protsenti.

Ehkki turismisektor taastub kõigi kiiremini kõrge vaktsineerituse tasemega riikides nagu USA, ei usu UNWTO enne 2023. aastat rahvusvahelise turismi naasmist pandeemiaeelsele tasemele.

UNCTAD ennustab rahvusvahelisele turismile sel aastal 63-75-protsendist langust 2019. aasta tasemega võrreldes, mis toob majandustegevuse kadumise näol kahju 1,7-2,4 triljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles