Tokyo vanahärra kaotas juba teist korda olümpiaehitiste tõttu kodu

Postimees
Copy
Nüüdseks 87-aastane Kohei Jinno kaotas kõigepealt kodu 1964. aasta Tokyo olümpia eel, kuna see jäi ette rahvusstaadioni rajamisele, ning peatselt algava olümpia tõttu lammutati ka maja, kus ta oli viimased pool sajandit elanud. Pildil Jinno rahvusstaadioni lähistel olümpiamuuseumi ees.
Nüüdseks 87-aastane Kohei Jinno kaotas kõigepealt kodu 1964. aasta Tokyo olümpia eel, kuna see jäi ette rahvusstaadioni rajamisele, ning peatselt algava olümpia tõttu lammutati ka maja, kus ta oli viimased pool sajandit elanud. Pildil Jinno rahvusstaadioni lähistel olümpiamuuseumi ees. Foto: ISSEI KATO / REUTERS / SCANPIX

Kui Kohei Jinno pere visati 1964. aasta Tokyo olümpia eel kodust välja, et teha ruumi rahvusstaadioni ehitamisele, leppis ta sellega ning tundis uhkust, et saab Jaapani saavutustele kaasa aidata. Kui ta peatselt algavate olümpiamängude tõttu aga jälle kodust ilma jäi, suutis vanahärra tunda vaid kibedust.

Uus väljatõstmisteade saabus 2013. aastal, kui valitsus soovis, et toona 80-aastane mees ja tema abikaasa Yasuko teeks ruumi staadioni laiendamisele algselt mullu toimuma pidanud spordipeo tarbeks. See tähendas, et eakas paar mitte ei kaotanud ainult oma kodu, vaid oli sunnitud lahkuma ka tihedalt läbi käivast Kasumigaoka naabruskonnast, kus nad olid elanud üle poole sajandi.

«Lahkuda oli nii raske,» rääkis Reutersile praeguseks 87-aastane Jinno. «See oli paik, kus ma olen oma elus kõige kauem elanud.»

Jinno oli vastu olümpiamängude korraldamisele Jaapanis ja rääkis, et umbes 200 perele, kes nende staadioni veerel asunud elamukompleksist lahkuma sunniti, tuli väljatõstmisteade ootamatult.

«Mingit arutelu ei toimunud. Kui vaid oleks küsitud korra: «Teil palutakse kolida, kas te, palun, oleksite valmis koostööd tegema?»» meenutas Jinno. «Selle asemel teatati enam-vähem: «Me peame olümpiat, te peate siit kaduma.»»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles