Jaapani peaministri sõnul võivad olümpiamängud toimuda ilma publikuta

BNS
Copy
Tokyo
Tokyo Foto: Issei Kato

Jaapani suveolümpiamängud Tokyo 2020 võivad koroonaviiruse olukorra halvenemisel toimuda suletud uste taga, hoiatas riigi peaminister kolm nädalat enne mängude algust.

Organiseerijad otsustasid eelmisel kuul seada publikuarvu ülempiiriks 10 000 ning publikuala maksimaalseks täituvuseks 50 protsenti.

Peaminister Yoshihide Suga kordas hoiatusi, et pealtvaatajaid ei pruugita olukorra halvenemisel võistlustele lubada. Valitsus pikendab Tokyos tõenäoliselt viirusevastaseid meetmeid pealinnas kasvava Covid-19 nakkusjuhtumite arvu tõttu.

«Võimalus kasvab, et võistlustel pealtvaatajaid ei ole,» ütles Suga neljapäeval. «Me käitume nii, et peatähtis on Jaapani rahva ohutus ja julgeolek.»

Saareriigi päevaleht Yomiuri Shimbun teatas anonüümsetele allikatele viidates reedel, et pealtvaatajad võidakse keelata õhtustel üritustel või suurtel staadionidel.

Covid-19 juhtumid on Jaapanis sagenenud alates eriolukorra tühistamisest eelmisel kuul ning leebemate piirangute kehtestamisest, mis aeguvad 11. juulil. Valitsus pikendab neid tõenäoliselt juba järgmisel nädalal ning need võivad jääda kehtima ka siis, kui suveolümpiamängud algavad 23. juulil.

Praeguste meetmete järgi on spordiüritustele lubatud kuni 5000 pealtvaatajat. Samuti on nõutud, et restoranid ja baarid sulgeksid oma uksed varakult.

Koroonapuhang on olnud Jaapanis suhteliselt leebe, Covid-19 tõttu on surnud umbes 14 800 inimest, kuid uus nakatumise laine võib meditsiiniteenused liigse surve alla panna, hoiatavad eksperdid.

Riigi elanikkonnast on täielikult vaktsineeritud umbes 11 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles